„Озирис-Рекс” пътува две години

Космически кораб на НАСА взе проба от астероид в Слънчевата система. „Озирис-Рекс” пътува две години, за да стигне до астероида Бену на около 150 милиона километра от Земята. Още две години корабът ще се върти около астероида, за да може да се приближи и да осъществи контакт само за 5 секунди.

Чрез изстрелването на водород, „Озирис-Рекс” вдигна от повърхността на Бену камъни, които събра със специален механизъм. Очаква се през 2023 г. да ги върне на Земята.

Учените изследват астероидите, защото те носят следи от формирането на Слънчевата система преди повече от четири милиарда години. Една от теориите за възникването на живота на Земята е, че той е бил донесен от астероиди.

"На астероида гравитацията е хиляди пъти по-слаба от тази на Земята. Ако се опиташ да изкопаеш част от материала, това движение ще те изстреля обратно в космоса. Трябваше да измислим метод, който работи при тази ниска гравитация. Освен това не знаехме какви са чисто механическите характеристики на повърхността. Всичко това трябваше да съобразим за опит, който продължава едва няколко секунди", каза ученият от екипа на НАСА Бо Бирхаус.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.