Д-р Ирина Гайтаневска коментира защо се стигна до напрежение сред лекари на опашката

След разпространените кадри на боя за ваксини между личните лекари и охраната на РЗИ Столичната регионална здравна инспекция коментира, че до напрежението се стигнало, защото личните лекари не спазват графика. Според тях обаче е, защото няма създаден такъв.

 Лични лекари се сбиха с охраната на столичната РЗИ

До напрежението пред РЗИ се стигнало, след като представител на ВМА се опитал да вземе ваксини в часовия диапазон на личните лекари. Те отказали да го пуснат и се стигнало до скандал, разказа пред NOVA една от пострадалите.

„Започнаха да ме блъскат, да ме махнат от вратата. Блъскаше ме портиерка ли е, не знам точно как се води. Имам и решение от съдебна медицина, за да не спорят някакви хора”, каза общопрактикуващия лекар д-р Зоя Ставрева.

 

 

Столичната регионална здравна инспекция твърди, че е създала график за раздаване на ваксините. В часови интервал, в който всеки лекар може да отиде да вземе ваксини. 

„Има график и коридори. Не е възможно всеки да има час. Защото всичките от тях работят на различен график. Някои - само сутрин, само следобед, първа и втора смяна. Ние не определяме тяхното работно време”, уточни началникът на отдел „Епидемиология и контрол на заразните болести” в РЗИ д-р Ирина Гайтаневска.

Лични лекари с протестно писмо заради ваксините

Личните лекари идвали часове преди определеното време за раздаване на ваксините, за да ги вземат по-бързо, обявиха от РЗИ. Здравният министър също коментира, че организация има.

„Това, което се случи в РЗИ - София, да, не е лицеприятно, то обаче не се дължи на липса на организация. Организацията е направена, но по стар български обичай не се спазва”, посочи здравният министър.

За да няма подобни ситуации, през месец май се очаква личните лекари да могат да заявяват необходимите им количества ваксини с дата и час през електронната система.

Повече вижте във видеоматериалите. 

Репортери: Вероника Димитрова, Глория Николова

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК