То е адресирано до Министерството на здравеопазването

Напрежение и сред семейните лекари в Пловдив. Заради липсата на ваксини, те изпратиха протестно писмо до Министерството на здравеопазването. Настояват при следващата доставка да получат повече бройки. Десетки пъти на ден разтревожени пациенти на доктор Захаринка Вълканова звънят, за да питат кога ще пристигнат ваксините. 250 души са се записали за имунизация при нея и чакат от месец.

„Защо закъсняваме? Защо ги правихте тези списъци? Нали трябваше вече да сме ваксинирани? Ежедневно продължава да има все нови и нови записани. До момента не сме получили нито един флакон”, заяви  д-р Захаринка Вълканова, общопрактикуващ лекар.

Съмнителни посредници предлагат 1 млрд. несъществуващи ваксини срещу COVID-19

В съседното ДКЦ коридорите са пълни. Пациентите чакат напразно пред кабинетите на личните лекари.

„Вести от ХЕИ няма. Дори и телефонът им  не отговаря. Нямаме представа кога ще има ваксини”, посочва медицинската сестра Ваня Енчева.

Тази сутрин свършиха и ваксините в имунизационните кабинети в града. От Регионалната здравна инспекция обясниха, че ваксините са недостатъчни. До края на седмицата всеки един общопрактикуващ лекар ще получи само по един флакон, което означава, че ще може да ваксинира 10 души.

Ще пътуват ли по-лесно ваксинираните срещу COVID-19

„Ние получихме 4700 дози като за личните лекари са 50 процента, т.е. 2350. Всички ще им бъдат дадени. Разпределението на ваксината сме го направили. Друг е въпросът, че когато са малко, както и да ги разпределим, все ще има някъде недостиг”, твърди д-р Ваня Танчева- Манчева, директор на РЗИ-Пловдив.

В писмото си до здравния министър над 4 хиляди  общопрактикуващите лекари у нас поискаха  министерство да промени алгоритъма за разпределение на пристигащите ваксини

„Искаме да сме с предимство при получаването на ваксините. И евентуално да се преразпредели след това  за имунизационните пунктове, а не обратното. В момента ние чакаме, ако от тях остане ваксина, да дойде при нас нещо”, посочва д-р Захаринка Вълканова, общопрактикуващ лекар.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.