Напрежението възникнало заради липсата на организация, смятат от Здравната инспекция

Лични лекари от София се сбиха с охраната на столичната РЗИ. До напрежението се е стигнало след дълго чакане на опашки за ваксини и заради липса на организация от страна на джипитата, казват от Здравната инспекция. Наложило се да бъде извикана полиция, която да потуши напрежението.

Дърпане, блъскане и напрежение. Тези кадри бяха споделени от Националнто сдружение на общопрактикуващите лекари. Поводът - лекарите отказали да допуснат представител на ВМА да вземе ваксини, защото не изчакал на опашката, на която те били от часове. Показаха и снимки и видеа. Общопрактикуващите лекари искат болниците и ваксинационните центрове да вземат ваксини от други места, защото ситуации като тази се случвали често. 

От РЗИ също показаха кадри със сблъсъка. В записа служителка на охраната моли колегите си да извикат полиция. Изпратиха ни и писмена позиция, в която заявяват, че напрежението е възникнало заради липса на организация на личните лекари. 

Лични лекари с протестно писмо заради ваксините

„Такова поведение не подобава на нито един лекар или медицинско лице! РЗИ има правомощия единствено да информира, чрез подадените до нас e-mail адреси, личните лекари на територията на град София, че има налични ваксини и кога - дата и час, РЗИ ще има готовност за раздаването им, което и правим винаги. Многократно директорът на СРЗИ д-р Пенчев разговаря със съсловната организация и столичната й структура за създаването на организация, но за съжаление до този момент няма такава. Напрежението пред сградата на СРЗИ създава сериозни проблеми за работата на структурата. Друг много сериозен проблем се явява и порочната практика един лекар да взима ваксини и за други ОПЛ, което забавя процеса”, заявиха в официална позиция от РЗИ.

Какви ще бъдат противогрипните ваксини тази година?

Личните лекари твърдят друго. На 11 март Столичната лекарската колегия към Българския лекарски съюз изпраща предложение до д-р Данчо Пенчев и до здравния министър проф. Костадин Ангелов - да бъде изготвен график с дата и час за получаване на ваксините. До момента нямат отговор. 

"Принципалът е министерството, аз не съм орган, ние можем само да предложим", заяви Георги Миндов от Сдружение на общопрактикуващите лекари. От РЗИ заявяват още, че човекът от ВМА е вземал ваксини за втора игла, които са били подготвени предварително и нямат нищо общо  с личните лекари.  

Репортер: Владислава Тричкова, Глория Николова