Прокуратурата се усъмни, че руски интереси стоят зад експлозии в складове за боеприпаси

България ще бъде безкомпромисна при заплаха за националната сигурност. Това обяви премиерът в оставка Бойко Борисов. Острото изказване на министър-председателя дойде след обвинения на Прокуратурата, че руски интереси стоят зад четири експлозии в складове за боеприпаси у нас.

Заподозрени са шестима руски граждани, пребивавали в България във времето около взривовете и опита за отравяне на оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

Разследват руска следа във взривовете в заводи за боеприпаси у нас (ВИДЕО)

Посланикът на Русия е извикан в българското Министерството на външните работи. Ресорният министър Екатерина Захариева заяви, че ще действат без да нарушават дипломатическите отношения с Москва.

„Ние изгонихме доста руски дипломати за последната година и половина - осем. Така или иначе ние реагираме всеки път, когато считаме, че имат неприемливи и неприятелски действия на територията на страната. Ние искаме да развиваме туризма с тях и равнопоставени действия, но категорично това не трябва да става на цената на националната сигурност на България. Искаме добри отношения, но не за сметка на националната сигурност на България. Нямаме интерес да скъсваме дипломатически отношения с Русия”, посочи Захариева.

Лавров: В обвиненията си към Русия България очевидно е решила да надмине чехите

„Аз съм им казал ясно – няма да шпионствате в България. Няма да правите такива неща. И сме безкомпромисни. Така че много преди чехите, много преди други, ние сме работили. За радост, партньорските служби знаят откога работим по тези теми. Те не са от вчера, не са след чешките събития. Те са много отпреди това”, уточни Борисов.