Вижте каква е причината

Четвъртият полет на хеликоптера "Инджинюъти" на Марс беше пренасрочен за днес, след като вчера той не успя да излети. Лабораторията за реактивно движение на НАСА обясни в Туитър, че е имало технически проблем и "Инджинюъти" не е успял да включи на режим полет в определеното време.

ТРЕТИ ПОЛЕТ НА МАРС: Хеликоптерът на НАСА стигна по-далече и разви по-голяма скорост (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Хеликоптерът е в добро състояние" и това закъснение "няма да попречи на бъдещи полети", увериха от НАСА.

Новият опит ще бъде направен в 10,46 ч. по времето на американското източно крайбрежие (17,46 ч. българско време). Първите данни обаче ще пристигнат към 13,30 ч. в САЩ (20,30 ч. българско време).

SpaceX изстреля своя трети екипаж до МКС (ВИДЕО)

Според плановете на НАСА "Инджинюъти" трябва да се издигне на височина от около 5 м и да полети на юг на 133 м със скорост около 3,5 м/сек.

Мини-хеликоптерът "Инджинюъти", който тежи 1,8 кг, се издигна за първи път на 3 м над повърхността на Марс на 19 април. Тогава полетът му продължи само 39,1 секунди. На 22 април той се издигна на височина 5 м и се придвижи настрани с 2 метра. На 25 април хеликоптерът успя да измине разстояние от 50 м и да се върне.

Роботът на Марс е взел проба от кислород

"Инджинюъти" беше спуснат в кратера Джезеро на Марс с роувъра "Пърсивиърънс" на 18 февруари. Целта на мисията е да търси следи от живот в далечното минало на планетата.

Източник: БТА