„Инджинюъти” отиде на Червената планета на борда на роувъра „Пърсивиърънс”

Американското космическо управление НАСА удължи мисията на хеликоптера на Марс - „Инджинюъти”. Мисията му на Червената планета трябваше да приключи днес, но беше продължена с още 30 дни, предадоха световните агенции.

Това решение беше взето след четири успешни полета на хеликоптера, извършени досега. Първият полет беше миналата седмица, а четвъртият трябваше да бъде вчера, но бе пренасрочен за днес заради известна на експертите софтуерна грешка. В идните седмици са запланувани полет номер пет, шест и седем. Ако нещата се развият добре, мисията може да бъде продължена още повече.

Пренасрочиха полета на хеликоптера "Инджинюъти" на Марс (СНИМКИ)

„Инджинюъти” отиде на Червената планета на борда на роувъра „Пърсивиърънс” на 18 февруари. Хеликоптерчето е с тегло около 1,8 килограма и е захранвано от литиеви батерии. Минихеликоптерът се издигна за първи път на 3 метра над повърхността на Марс на 19 април. Тогава полетът му продължи само 39,1 секунди. На 22 април той се издигна на височина 5 метра и се придвижи настрани с 2 метра. На 25 април хеликоптерът успя да измине разстояние от 50 метра и да се върне.

Днес хеликоптерчето постигна четвърти летателен успех. Планът предвиждаше то да се издигне на височина около 5 метра и да се отдалечи в южно направление на 133 метра със скорост от около 3,5 метра в секунда. В Twitter НАСА съобщи, че полетът е бил успешно извършен и че машината е летяла на по-голямо разстояние и с по-голяма скорост, отколкото при предишните полети. Тя е направила и повече снимки, отколкото при предишните полети.

ТРЕТИ ПОЛЕТ НА МАРС: Хеликоптерът на НАСА стигна по-далече и разви по-голяма скорост (ВИДЕО+СНИМКИ)

По принцип екстремните условия на Марс, където температурите достигат до минус 90 градуса по Целзий, обаче може да са проблем за батериите на хеликоптерчето.

С удължаването на мисията сега хеликоптерът от демонстрация на постижения, ще се заеме с подпомагане на роувъра в неговата основна мисия - търсене на следи от живот в миналото на Марс. Той например ще лети с цел проучване до места от научен интерес, недостъпни за четирите колела на роувъра.

Източник: БТА