„Има такъв народ" беше емоционален избор, но те не са такава, каза още тя

„Ще работим за това да се покажем като управленска алтернатива. „Има такъв народ" беше емоционален избор, но те не са такава". Това заяви пред БНР лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя припомни, че позицията им в 45-ия парламент е била да се състави временен кабинет на ИТН с няколко приоритета - спешни социални мерки и Планът за възстановяване и ревизия на управлението на Бойко Борисов, но партията на Слави Трифонов не са имали "нито готовност, нито потенциал, нито желание" да направят това.

„Участието на БСП в служебния кабинет е само Янаки Стоилов. Несериозно е ГЕРБ да твърди, че БСП е вкарана през задния вход във властта”, каза още тя и добави, че има и заместник-министри на ГЕРБ в различни ведомства.

Радев: Не искам да мисля, че ще отидем на трети парламентарни избори тази година

Нинова подчерта, че Стоилов не е станал служебен министър на правосъдието с програмата на БСП, за да прави реформа на правосъдната система.  „Янаки Стоилов ще се справи с работата, защото има качествата да го направи, но не смятам това да се използва в предизборната кампания на БСП като аргумент", коментира Нинова и уточни, че БСП ще се яви със същата програма на предстоящите предсрочни избори на 11 юли.

Лидерът на БСП определи като логични и наложителни промените в институциите, които направи служебното правителство.

„НАП и Агенция „Митници" работеха като чадър и като инструмент за натиск", каза тя и уточни, че смените на ръководителите им са разбираеми, защото от тези институции зависи събираемостта на средствата. 

БСП започва подготовка за изборите

„Ако искаш да започнеш ревизията и промяната в управлението, тези промени са логични. Интересни са тези в митниците и в НАП. Ако целта е правителството да осигури прозрачност и честни избори, едно от средствата е да бъдат сменени тези хора, които покриваха канали за купуване, за манипулации, за натиск, категорична беше тя.

Според нея предложението на Мая Манолова за съществуването на парламентарната комисия за ревизия на управлението, без да има работещо Народно събрание, е правен нонсенс. По думите ѝ смисълът на тази комисия ще е постигнат, когато има повдигнати от прокуратурата обвинения.

В БСП е започнал процесът по номинации за листите за предсрочните избори, вероятна ще има персонални промени, съобщи още Нинова и добави, че на 22-ри май на Национален съвет на БСП ще предложи нов състав на Изпълнителното бюро.

„Ще предложа нов състав на Изпълнителното бюро и Националният съвет ще реши дали да го одобри, или не. Да работим така, че да спечелим. Ако тръгваме на битка, за да сме трети, това е обречено".

Знакови лица от БСП създават ново течение в левицата

Нинова подчерта, че новото движение в левицата "Социализъм 21-ви век" не я притеснява, а очаква нови идеи от учредителите му.

„Създаването на ново идейно течение в БСП ще подейства позитивно за общото състояние на левицата”, коментира Нинова. Тя определи като демократично и нормално хора с критично мнение в партията да имат възможност за критика.

Източник: БНР