Вчера служебното правителство изпрати списък с имената на 8-те фирми, чиито кредити събудили съмнението им

Нови въпросителни след обявената проверка на Българската банка за развитие. Причината за нея станаха отпуснатите кредити за близо милиард на 8 големи фирми.

Ревизията доведе и до сблъсък между политици в ефира на Нова. А въпросът - кой стои зад фирмите, получили държавна помощ под формата на кредит, засега остава без категоричен отговор.

Ден, след като служебната власт обяви, че започва ревизия в Българската банка за развитие заради 1 млрд.лева кредити за 8 компании, и днес останаха въпросителни. Като например - за какъв период ще са проверяваните кредити, кой влиза в състава на специалната проверяваща комисия, ще има ли уволнения в държавната банка и кога ще са готови резултатите от ревизията. Потърсихме за тоговор икономическото министерство, но към този момент нямаме такъв.  Иначе темата се прехвърли на политическата сцена, където в спор влязоха от ДПС и "Демократична България".

ББР е дала 1 млрд. лв. на осем компании, предстои проверка (ОБЗОР)

Според „Демократична България“ банката е работила в интерес на Делян Пеевски. „В устава на банката пише, че не може да отпуска кредити на фирми, свързани с политически лица. А Делян Пеевски какъв е?”, попита Ивайло Мирчев, „Демократична България“

Същото твърдят и за Министерство на икономиката. „То беше отдадено на концесия на Пеевски и на ДПС, и това е публична тайна. И то под опеката на двама министри – Караниколов и Лъчезар Борисов”, посочи още Мирчев.

Йордан Цонев: Пеевски никога не е имал кредити от Българската банка за развитие

От ДПС не се съгласиха.   „Фактите показват, че г-н Пеевски никога не е имал кредити от ББР – нито в лично качество, нито като собственик на юридическо лице. Нито той, нито членовете на неговото семейство”, категоричен е  Йордан Цонев, ДПС.

Заради това и – два дни, след като служебният икономически министър посочи, че кредити са давани на фирми, свързани с Делян Пеевски, от движението го призоваха: „Да каже – „Има ли конкретни факти за участие на г-н Пеевски – за 4, за 8, за 15, за колкото той реши.  Иначе излиза така – „Една жена каза на пазара, че…“.

Още един въпрос получи различни отговори. На малки или на големи фирми трябва да дава кредити Българската банка за развитие?

Иво Мирчев: Министерството на икономиката бе отдадено на концесия

„Това е държавна банка, която трябва особено в тежки моменти, да помага на малките и средни предприятия.  Големият въпрос е – защо пари на данъкоплатците са използвани, за да се отпуснат кредити на големи фирми и то не кои да е”, заяви Ивайло Мирчев, „Демократична България“.

Сега на кого да вярваме – на Мирчев, дето тука говори, на министъра, дето е на една седмица? Ако и да има харвардско сиви… защото когато говориш за кредити, трябва да кажеш на хората, че кредитът не е мръсна дума. + 8:14:15 Какво казва Европейската централна банка? – че в ББР няма необезпечени кредити, че в ББР няма лоши кредити, че в ББР няма нарушен баланс”, посочи от своя страна Йордан Цонев, ДПС.

Консенсус между „Демократична България“ и ДПС обаче има по един въпрос – има ли нарушения в държавната банка ще стане ясно, след края на ревизията й от служебната власт.