Той заяви това по време на свиканото извънредно видеоконферентно заседание на министрите на външните работи от ЕС

Служебният министър на външните работи Светлан Стоев изрази сериозно безпокойство от високата степен на напрежение между Израел и Палестина, от ракетните атаки от Газа, нападенията срещу цивилно население, довели до многобройни жертви, както и от между-общностните сблъсъци на територията на Израел.

Нетаняху: Бомбардировките в Газа няма да спрат

„Продължаващият ракетен обстрел от „Хамас” и други терористични организации по Израел, който тероризира и двете страни, е недопустим и ние го осъждаме“, подчерта Светлан Стоев, който говори на свиканото днес извънредно видеоконферентно заседание на министрите на външните работи от Европейския съюз - Съвет „Външни работи“. Това бе и първото участие на служебния министър Стоев в СВнР след назначаването му на поста на 12 май,  съобщават от МВнР.

„Насилието може да доведе до бъдеща радикализация особено сред младите хора в региона и до влошаване на ситуацията за години напред“, заяви българският служебен външен министър. Той подчерта, че загубата на невинни човешки животи и нарастващият брой на ранени от двете страни, особено деца, е неприемливо. 

ИЗРАЕЛО-ПАЛЕСТИНСКИЯТ КОНФЛИКТ: Борба срещу Хамас или сблъсък за Йерусалим?

В изказването си Светлан Стоев изтъкна, че незабавен приоритет трябва да бъде спиране на враждебните действия, предоставяне на незабавен хуманитарен достъп и преговори за възможно примирие.

Министрите на външните работи на държавите-членки на ЕС се обединиха около необходимостта от мобилизиране на целия дипломатически ресурс за намаляване на напрежението и прекратяване на огъня с последващо предоставяне на хуманитарна помощ.