Децата най-често са извършвали кражби от магазини

Пандемията не е успяла да намали детската престъпност у нас. Въпреки локдауна, кражбите от търговски обекти са най-честите престъпления на малолетни и непълнолетни. През 2020 година Комисиите за борба с  противообществените прояви са образували 5000 дела.

„Не се съмнявах, че е крадец. Аз си хвърлих палтото, беше жега. И той бръкна в палтото, взима портфейла, отваря вратника и избяга”, разказва пенсионерът Иван Миланов.

Беглецът с портфейла на възрастния мъж се оказва момче на 14 години. Вижда как дядо Иван копае в двора и предлага да му помогне. Помощта обаче струва 370 лева. С тях си купува телефон. Момчето вече е известно на МВР и с няколко други посегателства в монтанското село Габровница.

Според експертите причина за кражбите е бедността на децата.

„Децата много често си търсят начини, с които да си вземат хляб, храна, шоколади. Заради това правят тези престъпления”, смята Георги Богданов – изпълнителен директор на „Национална мрежа за децата”.

Онлайн обучението също е дало отражение, смятат от „Националната мрежа за децата”. Според неправителствената организация основните причини за детската престъпност се крият в липсата на държавни политики за деца и остарелите закони. Оценката, която пишат на държавата  по темата правосъдие за деца, е среден (3). А дядо Иван вече няма да пуска непознати в дома си.