Сънародниците ни са имали отрицателни тестове за COVID-19, които не са признати

От РЗИ- Благоевград обясниха защо цял автобус с пътници, пристигащи от Гърция, са били карантинирани, въпреки че са представили отрицателни тестове на границата.  Обяснението, което после беше потвърдено и от здравното ни министерство е, че в България е одобрен списък от 16 вида тестове, които се признават на наша територия.  Пътниците са представили документ с резултат от тест, който не се признава. И именно затова се наложило хората или да са под карантина, или да си правят нови тестове в България. Голяма част от пътуващите вече го направиха и карантината им е свалена.

„От един час вече не съм под карантина, вече съм свободен граждани, благодарение на това, че успях да направя вчера теста, който ми изискаха и което не беше реално, и вече съм свободна.   Изненадана останах днес като чух РЗИ- Благоевград, без да са видели и проверили, че тестовете ни на целия автобус на всички пътници е на гръцки език. Това не е вярно. Всички тестове са на английски език. Единствено печата на лекаря - гръцкия,  е на гръцки”, заяви Йорданка Налбантова, която е била един от пътниците в автобуса.

Припомняме, че хората от цял автобус, връщащи се от Гърция, са били поставени под карантина, въпреки представените отрицателни тестове. Всички в автобуса имали тест за COVID- 19, направен в Гърция 24 часа преди пътуването. Когато стигнали до българската границата обаче, тестовете им не били зачетени.

В ПОСЛЕДНИЯ ПОЧИВЕН ДЕН: Интензивен трафик и проблем с COVID-мерките на границата

„От месец фирмата превозвач работи по този начин. Това е първият такъв случай. Имахме отрицателни тестове, които представихме на РЗИ- Благоевград. Жената ни каза, че този тест е невалиден. Не ни обясни защо, не искаше и да се легитимира. Усложни ни това, че вчера беше почивен ден и не всички лаборатории работят”, разказа Йорданка Налбантова, която е била сред пътниците в автобуса. Жената е стигнала до Стара Загора, където живее.

Продължава постепенната отмяна на ограниченията в Гърция

Пътниците от автобуса правят опит да се свържат с РЗИ – Благоевград два пъти – веднъж в 4 часа сутринта и след това следобед. Телефоните на Здравната служба били изключени. В автобуса имало двама пътника, които са си направили тест в друга лаборатория. Техните резултати са признати и те не са карантинирани.

Гръцките власти отварят "Маказа"

„Мотивът на РЗИ- Благоевград е, че тестът не фигурирал в листата.  Държанието им беше нечовешко. Наложи се да си направя още един тест, който отново е отрицателен. Изпратили сме мейли до РЗИ – Благоевград, за да отпадне карантината. Нямаме отговори засега. Звъняхме в РЗИ- Русе, РЗИ – София и РЗИ – Благоевград. Нямаме отговор от никого, държат ни в неведение”, сподели Нели Богданова – друга пътничка в автобуса.