Партията посочи и водачите на листи за изборите

Вече са ясни водачите на листите на БСП за предсрочните избори. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова застава начело в два района – 25-и многомандатен в София-град и Варна. Водещо място има за АБВ, чийто представител води в Хасково. А две знакови лица на БСП – Янаки Стоилов и Крум Зарков, вече не са част от изпълнителното бюро.

Заседанието на Националния съвет днес приключи за рекордно кратко време – час и половина. Амбицията на БСП е с промените да постигнат по-добри резултати, след като за пръв път от 20 години паднаха до трето място на парламентарни избори. Промени има и в Изпълнителното бюро, но не и сред заместниците на Корнелия Нинова.

Малко след заседанието Весела Лечева обяви в профила си във Facebook, че се оттегля от кандидатските листи на БСП за предстоящите избори. "Няма да преча на Корнелия Нинова в стратегията й за спечелване на изборите. За пореден път останаха нечути организации и личности, които са доказали лоялността си към партията", пише още Лечева в поста си в социалните мрежи.

Месец и половина преди предсрочните избори БСП стана първата партия, която обяви водачите на листите си. 7 области са с нови водачи.   Най-ключовата промяна е във Варна, където след слабия резултат Корнелия Нинова оглавява листата вместо Борислав Гуцанов. Новите коалиционни партньори от АБВ пък получават водещо място в листата в Хасково.

Нинова: Голямата коалиция вляво вече е факт

„Напълно демократично – обсъдиха се вариантите и бяха гласувани с огромно мнозинство и двете листи – и за коалиционните партньори и водачи на листи”, заяви Румен Гечев, БСП.

А целта остава непроменена – изборна победа. „Когато първият мач си загубил с 4-0 и се готвиш за реванш обикновено променяш системата от 442 на 451 или 532 и сменяш част от играчите, които не са се представили добре в съответния мач, за да го вземеш реванша този път”, посочи Калоян Паргов – председател на БСП – София.

 „Аз лично считам, че резултатът на БСП ще бъде по-добър, отколкото на предните избори и по чисто така технически причини – имам предвид пандемията и неизлизането на много от хората да гласуват”, категоричен е Асен Гагаузов, БСП.

ПОЛИТИЧЕСКИ ПРЕСТРЕЛКИ: Дончева отказа на Нинова, избра "Изправи се! Мутри вън!” (ОБЗОР)

Промени има и в основния орган на партията – Изпълнителното бюро. Съставът му подаде оставка след третото място на изборите на 4 април. След тази оставка обаче, днес заместниците на Корнелия Нинова в партията бяха преизбрани и се връщат на местата си. Изпълнителното бюро обаче напускат Крум Зарков, който тогава поиска оставката на Нинова, Георги Свиленски, Манол Генов, Стоян Мирчев и Янаки Стоилов. Стоилов, който е служебен министър на правосъдието обясни за Нова, че не вижда проблем в изключването му от Бюрото и в момента е съсредоточен в работата си като член на кабинета.