Коментират Калина Влайкова, Харалан Александров и Алексей Пампоров

Сблъсък между Прокуратурата и МВР заради делото за парите за магистрала „Хемус”. От Софийска градска прокуратура се оплакаха от натиск от страна на ГДБОП. Главният прокурор Иван Гешев обяви, че се води война срещу държавното обвинение. Той заплаши да сезира европейските институции. В отговор вътрешният министър каза, че Прокуратурата не действа активно по разследването и отрече шефът на антимафиотите да е заплашвал прокурори.

Скандалът, според социалния антрополог Харалан Александров, е продължение на „двувластието, в което живеем”.

ЗАРАДИ АМ „ХЕМУС”: Прокуратурата и ГДБОП с взаимни обвинения (ОБЗОР)

„Има два разказа, две истории, един и същ сюжет търпи две коренно противоположни интерпретации. Така сме от година и половина”, коментира Александров. „Ще се научим сами да се ориентираме сами в истината, защото институциите очевидно не могат да се разберат помежду си”, коментира още той.

Според него обаче това е прекрасна среда, в която избуяват частни истини. „Нашите институции за пореден път показват, че смятат да продължават да я карат по този начин – да живеят в тежък конфликт. Тази ситуация устройва хората с криминална нагласа на ума”, заяви Александров.

„Този конфликт е с продължение, като че ли е симптоматичен за това, че така чаканата правосъдна реформа, може би, ще се случи доста трудно”, коментира журналистът Калина Влайкова.

„Страшно е, че институциите се налага да си говорят през медиите”, коментира социологът Алексей Пампоров. „Допускам, че колегите от ГДБОП имат известни основания, защото е ясно, че трябва да има бързо и ефективно разследване. Ако има свидетел по такова знаково дело и прокуратурата 4 дни да не може да го разпита, прокурорите да казват – „Те ни оказват натиск” – това е хлапашка работа е. Вероятно си е изтървал нервите колегата от ГДБОП, няма как да е”, коментира Пампоров.  

Същевременно днес депутатите се събират на извънредно заседание, на което трябва да бъде гласуван Министерския съвет, начело с Кирил Петко.

„Противопоставяне със сигурност ще има яростно и това се видя още в първите работни дни на Народното събрание, няма причини да очакваме, (е ще е различно”, коментира Калина Влайкова.

Според нея противопоставянето ще е на няколко фронта.

Депутатите се събират извънредно, за да гласуват новата власт на страната

„Първо по линия управляващи-опозиция. ГЕРБ е силна опозиция, ДПС – също”, заяви Влакова. Второто противопоставяне, според нея, ще е вътре в рамките на управляващата коалиция.

„Със сигурност там ще има борба за надмощие. Там има политически сили с амбиции, политически сили без опит и такива с много опит. Онези 90%, по които имат съгласие, май никак не са 90. По всеки един от тези спорни пунктове, които са записани, ще има сблъсъци. Надявам се да намерят единомислие”, коментира Влайкова.

Според Харалан Александров има шанс да споразумението да проработи.

„Реферирането към документа дава шанс да има нещо извън конфликта. Оцеляването е голямата тема и това е тема на обществото. Ние сме в режим на оцеляване, ситуацията не е добра, наследството на служебното правителство е отчайващо. Няма никакво съмнение, че България ще е под силен международен натиск. Трябва да ги подкрепяме достатъчно дълго, преди да ги критикуваме”, заяви Александров.

„Определено имат шанс да се проявят в посоките, които искат”, коментира Пампоров. И допълни, че голяма част от политиките трябва да влязат в европейската рамка.

 „Големият проблем е какво се случва със здравеопазването, защото там не се договориха. Има 1,3 милиона неосигурени. В тази пандемия това е един огромен риск. Другият проблем е образователната система, която рухна. Тя рухна при кабинета „Борисов 3”, защото той закъсня с въвеждането на дистанционното обучение”, смята Пампоров.

Повече вижте тук. 

ВСИЧКО ЗА НОВАТА ВЛАСТ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.