Прокурори се оплакаха от натиск, антимафиотите – от бездействие

От Софийска градска прокуратура се оплакаха от натиск на ГДБОП по делото за парите за магистрала "Хемус". Главният прокурор Иван Гешев обяви, че се води война срещу държавното обвинение. Той заплаши да сезира европейските институции. В отговор вътрешният министър каза, че прокуратурата не действа активно по разследването и отрече шефът на антимафиотите да е заплашвал прокурори.

Прокуратурата обвини ГДБОП в безпрецедентен натиск по разследването за „Хемус”

орислав Колев – единственият обвиняем за присвояването на милиони от строежа на АМ „Хемус”, скара МВР и прокуратурата. По данни на държавното обвинение Колев е бил задържан на 6 декември по изрично настояване на антимафиотите, защото имало опасност да се укрие или да избяга. Няколко дни по-късно от ГДБОП поискали от Софийска градска прокуратура неговото обвинение да бъде преквалифицирано в по-леко, което щяло да доведе до евентуална оправдателна присъда в бъдещ процес.

По-късно през деня, на специална пресконференция, ръководството на държавното обвинение обяви случващото се като натиск. Заговори се за обиди и заплахи към наблюдаващите прокурори.

Всичко започва на 9 декември, когато  Софийска градска прокуратура е уведомена, че задържаният за източването на 53 млн. лв. от строителството на магистрала "Хемус" Борислав Колев иска да дава обяснения. Ден по-късно прокурори, разследващи и адвокат са в сградата на ГДБОП.

Кой е заподозреният за получаване на милиони за „Хемус”

„Поставя се условие към Софийска градска прокуратура в замяна на обяснения на обвиняемия да не се протестира мярката, да се измени квалификацията на деянието в по-лека такава, на обвиняемия да му бъде разрешено от прокурор в Софийска градска прокуратура да пътува в чужбина”, обясни говорителят на СГП Десислава Петрова.

Колев обаче отрича да е искал да говори. Твърдял, казват от прокуратурата, че е доведен за разпит по настояване на адвоката си. А след отказа на обвинението да изпълни исканията на защитата, последвал скандал.

„Директорът на ГДБОП Калин Стоянов с неподходящ тон се е обърнал към наблюдаващия прокурор с реплики, които са били в смисъл, че тя слага край на разследването като отказва да изпълни исканията на защитата, както и че затова ще й бъде търсена отговорност”, каза още Петрова.

Според вътрешния министър Бойко Рашков шефът на антимафиотите не би могъл да дава нареждания на прокуратурата.

„По-скоро обратното - може да има такива случаи да се разпорежда от прокуратурата какво да направи един служител на МВР, отколкото обратното. Обратното е абсурдно и ми се струва, че малко се преекспонират чисто служебните взаимоотношения.Спорове винаги е имало и винаги ще има”, смята силовият министър.

От ръководството на прокуратурата не възприеха случилото се като служебен спор. Нарекоха го "безпрецедентен натиск”.

ГДБОП: Четири дни не може да се разпита лице, готово да разкрие схемата за "Хемус"

„Това не е професионален конфликт. Това е, вероятно, незаконен, неправомерен натиск върху магистрати да извършат престъпление срещу правосъдието”, заяви главният прокурор Иван Гешев.

„До момента ние не сме убедени, че нашата прокуратура, с всичките си възможности, оказва съдействие при разкриването на истината относно строителството на АМ “Хемус”, посочи Рашков.

„Не трябва да се допусне междуличностните конфликти, ако изобщо има такива, да се пренасят в работата на институциите”, добави заместникът на главния прокурор Борислав Сарафов.

От държавното обвинение ще сезират премиера, президента, председателя на парламента и дипломати за натиска, който твърдят, че им е оказван.

Адвокатът на Борислав Колев категорично отказа коментар. А на извънреден брифинг лично шефът на ГДБОП  Калин Стоянов разказа публично своята версия за случващото се. Според нея Колев е трябвало да даде обяснения, които да разкрият цялата схема за източване на парите. Трябвало, твърди Стоянов, да стане ясно и кой е искал това източване.

„Категорично заявявам, че не съм оказвал натиск  върху прокуратурата да извършва каквото и да било и не съм използвал обидни думи срещу тях. Повод за срещата ни в ГДБОП беше, че четири дни не може да се разпита лице, което е заявило готовност да говори какво се е случило с 53 млн. лв. от „Хемус”, предназначени за Лот 5 на скоростния път. Един от главните прокурори по делото е заявил, че не го интересува какво ще разкаже лицето”, заяви Стоянов. 

„Два пъти правим опита да разпитаме обвиняемия и двата пъти не успяваме. За да успяваме да си вършим работата, ставаме и лични шофьори на част от прокурорите. Има такива, които дори не знаят къде се намира ГДБОП”, добави Александър Анастасов – директор на „Икономически преследвания” в ГДБОП.

И докато от МВР се безпокоят за живота на Борислав Колев, от прокуратурата са образували ново досъдебно производство за оказан натиск. Резултатът- Борислав Колев и адвокатът му са дали обяснения по този случай, разпитани са и разследващи полицаи от ГДБОП.

От МВР разкриха, че много от прокурорите нямали представа къде се намира сградата на ГДБОП. Имало и чатове в социална мрежа, които показвали, че прокурор искал служител на ГДБОП да го закара до сградата. Днес тези разговори били изтрити, но имало екранни снимки от тях. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.