В момента животното е на 15 години

Най-голямата костенурка на Балканите от вида сулката е най-новият обитател в зоопарка в Бургас. Животното се казва Рафаело, носи името на герой от филмчето „Костенурките нинджа”. Той е екземпляр от вида сулката - вид гигантски костенурки, произхождащи от Африка, които достигат максимална дължина 70 см.

„В момента със своите размери - 68 см дължина и тегло от 55 килограма - тя е най-голямата на Балканите”, обясни собственикът на зоопарка Кръстьо Дъбов.

Какъв е животът в царството на костенурките? (ВИДЕО)

За този вид костенурки се знае, че при добри грижи могат да преживеят до 100 години. Най-новият обитател на зоопарка в Бургас, оказва се е в тийнейджърска възраст - само на 15. Като всички подрастващи обича да похапва - най-вече зеле.

„Той много обича зеленина, похапва си много добре глухарче,  маруля, обича и детелини”, каза Венета Дъбова.

Въпреки габаритите и килограмите си Рафаело е изключително подвижен. „Характерното за тях е че в обстановката, в която живеят, обикновено дълбаят големи дупки, за да се скрият от голямата жега в пустинята”, посочи Дъбов.

БАВЕН ПРЕСТЪПНИК: Костенурка унищожи коледната елха на стопаните си (СНИМКИ)

Новият обитател нямал проблеми в отношенията с другите видове в зоопарка.

„Има се за властелин. Минава навсякъде, без да се интересува кой е около него, защото във всеки един момент, ако бъде нападнат от каквото и да е друго животно, той се блокира в къщичката”, обясни Дъбов.

Стадо антилопи са другите нови обитатели. Те са от породата адакс и са критично застрашен вид. В дивата природа са останали около 300 индивида.