Вътрешният министър е категоричен - унищожават се доказателства

Все по-заплетен става скандалът с подслушваните политици. От „Изправи се! Мутри вън!” заявиха, че те са не 32-ма, а 82-ма. Пред NOVA вътрешният министър Бойко Рашков беше категоричен, че в последните дни са унищожавани доказателства за това. От ГЕРБ поставиха под съмнение имало ли е изобщо подслушване и поискаха конкретни имена и данни.

Хаджигенов: Подслушваните политици са 82-ма

Вътрешният министър заяви за NOVA, че подслушване на политици има, но конкретика ще даде, когато сам реши. От Бюрото на контрол на СРС-тата обявиха, че вече тече проверка. Тя обхваща периода от началото на тази година. Поискалите да бъдат проверени дали са обект на подслушване са 30. Бюрото проверява и дали е бил подслушван служебният премиер Стефан Янев.

С политическо обвинение се включи и бившият вече шеф на „Вътрешна сигурност” Стефчо Банков. Той твърди, че служебният министър Бойко Рашков налага над служителите безпрецедентен натиск. 

Освен броя на подслушваните политици, от „Изправи се! Мутри вън“ посочиха и нов период, в който твърдят, че това се е случвало.

„Подслушванията са на два етапа - на ниво протести и на ниво предизборна кампания. По моя информация, подслушвани са 82-ма. Освен партиите, които сме антиГЕРБ – има подслушвани и от БСП, които са близо една трета от тези 82-ма”, посочи Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!”.

Биков: Г-н Рашков и г-н Янев трябва да предоставят доказателства за обвиненията си срещу службите

Хаджигенов твърди, че разрешенията са давани най-вероятно от Специализирания наказателен съд, но без те да знаят какво разписват.

„Покрай един телефон на известен разбойник - към него се закачат номера, а не имена”, добави Хаджигенов.

Пред NOVA вътрешният министър Бойко Рашков пак потвърди за подслушването: „Има такива хора, които са подслушвани и които са политици. Точка по въпроса. Колко, кога - аз ще кажа. Аз ще реша кога да изляза и да кажа нещо в повече”, обясни Рашков.

Рашков: 5 години говоря за нарушенията при прилагането на СРС-та

Именно имена обаче поиска да разбере бившият премиер Бойко Борисов, за да докажат новите управляващи, че наистина е имало подслушвани.

„Крият, мълчат и вече стана четвъртък. Чакам да видим - станаха 82-ма вече подслушваните. Чакаме да видим кои са, как са. Нали ги знаят? Щом знаят бройката да излязат и да кажат”, призова Борисов.

„ГЕРБ си правеше оглушки за тези престъпни действия. Аз имам какво да кажа, за разлика от факта, че са унищожавани материали в последните десетина дни”, уточни Рашков.

Стефчо Банков: „Вътрешна сигурност” не е подслушвала политици

Позиция и атака срещу вътрешния министър дойде от неочаквана посока - бившият вече шеф на Дирекция „Вътрешна сигурност” в МВР Стефчо Банков.

„Действията на министър Рашков стигнаха дотам, че да манипулират хора и да задават въпроси за това директорът на „Вътрешна сигурност” рязал ли е миналата седмица документи във връзка с изборите, което е абсолютно невярно твърдение”, обяви той.   

Паралелно с това Банков заговори и за натиск над полицейски служители: „Викан съм в кабинета, оказан ми е безпрецедентен натиск да задържам служители на МВР, за които нямаме никакви доказателства”, обясни Банков.

От Рим президентът Румен Радев коментира смяната на ръководителя на ДАНС.

„Новото ръководство на ДАНС ще докаже своите качества с работа и дейност. Но виждате какъв проблем се беше отворил за националната ни сигурност, когато ДАНС обслужва определени партии и личности, а не националните ни интереси. Затова нямаме никакви резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта. Това със затваряне на очите за огромни нарушения”, смята държавният глава.

Радев: Новото ръководство на ДАНС ще докаже своите качества с работа

Президентът призна, че не е знаел за отнетия достъп до класифицирана информация на Бойко Рашков, но не видя проблем. „Не, не ми е докладвано. По закон всички министри придобиват със своето назначаване достъп до класифицирана информация”, обясни Радев.

Достъпът до класифицирана информация е бил отнет на Рашков пред 2019-а, става ясно от официален отговор от Държавната комисия по сигурността на информацията. Новината за отнетия достъп на силовия министър получи и европейски отзвук.