Според Тома Биков секретарят на президента Пламен Узунов води заседание на МС

"Проследихме с интерес изявлението на Стефан Янев и представянето на областните управители. Очаквахме повече информация за тях, такава не беше дадена, но ние имаме и ще ви я представим", това заяви на извънреден брифинг Тома Биков от ГЕРБ.

Министър-председателят представи новите областни управители

Информацията за хората от Изпълнителната власт, които са или симпатизанти на БСП, или са били депутати от левицата, представи Христо Гаджев. 

"Трябва да се каже, че голяма част от министрите и зам.-министрите са с политическа окраска, най-вече те са членове и симпатизанти на БСП. Самата социалистическа партия и предстедателят Корнелия Нинова се афишира само с Янаки Стоилов - министъра на правосъдието и дългогодишен представител на БСП. Но не е само той - Антон Кутев, който отговаряше за медийната политика в БСП, сега е говорител на Министерски съвет. Бойко Рашков също беше депутат от БСП", посочи той.

 

Според Гаджев сред симпатизантите на БСП са Христо Бозуков и Стела Балтова, съответно министър на земеделието и министър на туризма.

"По-интересно е при заместник-министрите. В кабинета на Министерството на труда и социалната политика заместници са Надя Клисурска - острието на БСП в социалната политика в 44-то Народно събрание, и Иван Кръстев, който беше зам.-министър по времето на Орешарски, както и евродепутат. Заместник- министърът на земеделието е Явор Гечев, който беше депутат от БСП в 42-то Народно събрание, зам.-министър в правителството "Орешарски" и дългогодишен председател на младежкото обединение на БСП. Пламен Славов, който е зам.-министър на културата, беше депутат от БСП в три Народни събрания. Това са само част от тях. Очевдино БСП е една от партиите, които управляват, въпреки че не са печелили изборите. Някакси не през задния, а през парадния вход влязоха в Министерския съвет", обясни Гаджев.

ББР: Дали сме подробна финансова информация на новия Одитен комитет

Според Биков при областните управители ситуацията била по-радикална. ГЕРБ твърдят, че в структурите са влезли само кадри на БСП и малко от ДПС. 

"Това е едно възпроизвеждане на правителството на Пламен Орешарски с разликата, че тогава имаше действащ парламент. Тогава управляваха втората и третата политическа сила, сега управляват третата и четвъртата", подчерта Биков.

Георг Георгиев представи пред медиите списък на областните управители, като посочи, че в голяма част от градовете те са били или общински съветници от БСП, или народни представители от социалистическата партия, или кметове, издигнати от левицата.

„Статистиката може да се направи сама. БСП са много "еманципирани от държавната власт", "ще гарантират ясни, явни и отдалечени от всички политически партии избори”, допълни Георгиев.

Според Тома Биков служебното правителство е политическо и е коалиция между БСП, ДПС и Мая Манолова.

Петков: ББР отказа информация за кредитните досиета (ВИДЕО)

"Аргументът, че сменят областните управители на ГЕРБ, защото щели да попречат на провеждането и организацията на изборите, е невалиден. Защото те бяха сменени с областни управители на БСП. Не казваме, че това е незаконно и че конституцията не е спазена. Но държим да се носи отговорност за това правителство и тя да бъде политическа. Не знаем защо тази коалиция не беше сформирана, когато беше връчен третия мандат. Или по-скоро знаем. Коалицията не беше сформирана, защото сега щеше да има парламент, който да контролира действията на правителството. В момента не само, че повтаряме злополучния опит от 2014 година, но и го надграждаме, като управляват по този начин", смята Тома Биков и подчерта, че от ГЕРБ са притеснени от провеждането на честни и прозрачни избори.

„Просто не могат да спечелят изборите и първият им рефлекс е да посегнат над демократичния избор. Предстои да информираме за хаоса, който започва да се разгаря по отношение на организацията на изборите. Това, което виждаме, е изключително притеснително. Нещата започнаха да излизат извън контрол. Надяваме се да не се получи провал на изборния процес. Смятаме, че има основани това да се случи. Служебното правителство е замислено като организатор на изборите във времена на политически кризи.  В момента то излиза от тази своя функция, превръща се в много активен участник в изборите и предизборната кампания. То обслужва и работи за всички партии, които работят срещу ГЕРБ, и това се прави абсолютно целенасочено и публично”, каза още Биков.

 

 

Той попита и дали заседанието на Министерския съвет с областните управители се води от Пламен Узунов - съветник на президента, и ако е така, в какво качество този човек се намира в Министерски съвет и води заседания. Отговорът дойде от началника на пресцентъра на кабинета, която потвърди, че Узунов присъства на заседанието. Биков припомни, че съветникът на президента е обвиняем и с отнет достъп до класифицирана информация.

Според Биков атаката срещу ББР повтаря стари модеи. Той изрази надежда, че "този път няма да се приключи с фалит, защото това щяло да бъде 25-та банка, която са фалирали".

Тома Биков поясни, че има предвид модели, в които БСП и ДПС са управлявали, без да печелят изборите и са атакували определени партии. "Отново тръгват по медиите съобщения, отново се вади през медиите голяма сензация", коментира Биков.