Според експерта подобна технология е проблемна за службите

Класическите подслушвания вече не са актуални, дори са безсмислица. Това каза за „Фокус“ Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. По думите му политиците и дори обикновените хора вече използват криптиращи устройства, когато разговарят по телефоните си.

Скандалът с подслушването на политици се заплита (ОБЗОР)

 „В много отношения класическите подслушвания вече не са актуални. Дори и хора, които не са изкушени в правенето на конспиративни неща, като политика, използват традиционните апликации на телефоните си, които криптират разговора. Тази технология е проблемна не само за българските служби, но и аз тези в развитите страни. А тези, за които не е проблем, трябва да отделят много ресурси, за да успеят да подслушат разговорите. В този ред на мисли класическото подслушване, което бе тема в България дълго време, за подслушване на телефони на политици, е по-скоро безсмислица“, коментира той.

ГЕРБ и БСП в пореден спор за подслушванията на политици (ОБЗОР)

Тихомир Безлов обърна внимание, че българските служби инвестират твърде малко в нови и специални технологии. Около 91% от бюджета им отива в заплати, каза още той. Безлов коментира и думите на служебния министър на МВР Бойко Рашков, че „следите остават“.

Хаджигенов: Подслушваните политици са 82-ма

„Би трябвало да има следи. Говорим за толкова много хора, които са били подслушвани, макар че числата, които чуваме са различни. Става дума за три структури – две в МВР и ДАНС. Това значи, че има хора, които са участвали в това. Ако се върнем към класическото подслушване на телефони, трябва да сме наясно, че то не става както сме гледали по филмите. Иска се разрешение от съда, след получаването му службите се обръщат към телекомите, а те по закон започват да записват телефоните на подсъдимите или разследваните. Аудиофайловете се събират в сървъри, до които имат достъп службите и съответните структури“, обясни той.

„Ако има дадено решение от съда за подслушване, то трябва да има документи за това при телекомите”, добави Безлов.