Експерти проучват фаталната отсечка

След трагедията на пътя край Микре, която взе 5 жертви, започва обследване на пътя. Тежкият инцидент от неделя е само един от поредицата катастрофи в този участък. Според експерти пътните знаци за ограничения в района са прекалено много.

Пета жертва и първи кадри от жестоката катастрофа в Микре (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Отсечката на смъртта” – така шофьорите наричат участъка на пътя София-Варна край ловешкото село Микре, където често стават пътно-транспортни произшествия. 22-ма загинали – това е статистиката за последните четири години.

24 часа след тежката катастрофа на главния път София-Варна край село Микре, следите от инцидента с пет жертви са на мястото на произшествието. Експертите откриха и нередности около поставянето на пътните знаци в района.

АПИ: Експерти по пътна безопасност ще инспектират пътя край Микре

„Този пътен инцидент не ме учудва, защото се прекалява със скоростта. Не се спазва Законът за движение по пътищата. Намаляваме скоростта при камерата, защото знаем, че можем да бъдем санкционирани. Създава се изкуствена тапа с ограниченията и след това всеки дава газ. Ако обърнете внимание, катастрофите стават след участъци с въведени временни ограничения в скоростта”, обясни автомобилният експерт Красимир Костов.

 

 

По думите му, основната причина за катастрофата не е възрастта на шофьорите, а в липсата на култура на пътя.

„Ние управляваме пътната безопасност, без да разбираме какво точно трябва да правим. Когато тези хора загинаха, течеше акция на МВР за превишена скорост и неправилно изпреварване”, каза в студиото на „Здравей, България” Дияна Русинова от Европейския център за транспортни политики.

 

 

Според нея, за да се избегнат подобни инциденти, трябва да започне да се прилага систематичен подход и да се управляват „черните точки” по пътищата.

„За този участък трябва да се направи обследване, още сега. Да се изработят мерки. Ако не трябва да се изпреварва, да се направи така, че това да не може да стане. Да се направи и корекция на тази гора от знаци”, призова Русинова.

Семейство загина в тежка катастрофа край Микре, шеф в АПИ участвал в инцидента

Единият от загиналите водачи - на 23 години, често е публикувал в социалните мрежи скоростта, с която управлява автомобила си. В един от тях тя е 240 км/ч.

Решението на проблема с превишената скорост според шофьорите са повече камери за следене на скоростта. А експертите по пътна безопасност смятат, че за да се избегнат подобни инциденти, трябва правилно да се управляват „черните точки” по пътищата на страната.

А, експертите по пътна безопасност смятат, че за да се избегнат подобни инциденти, трябва правилно да се управляват „черните точки” по пътищата на страната.

Повече гледайте във видеоматериалите.