За тях са били дадени над 600 млв. лв, уточни министърът на икономиката

„631 млн. лв. са вложени в ремонти на 400 язовира у нас. Към днешна дата завършени са само 10”. Това обяви в ефира на „Здравей, България” министърът на икономиката Кирил Петков.

Той разказа подробно какво е установил, когато е посетил част от язовирите у нас. 

„Отидох до „Пазар дере” и видях един празен, затревен водоем. За него бяха похарчени 2 млн. и 350 хил. лв. Следващата неделя посетих още два язовира. Видях същото нещо - празни язовири, които се водят завършени. Оказва се, че въпреки че парите за тези водоеми са платени на 100%, фирма „Монтажи” ги е предала на Държавна консолидационна компания, но тя от своя страна 6 месеца не ги е предала на Държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири”. Докато това е така, държавното предприятие трябва непрекъснато да държи водоемите с отворени вентили, защото се водят в ремонт”, заяви Петков.

„Сблъскваме се с една ситуация, в която държавата си е платила парите, но язовирите стоят празни, защото някой не е предал протокола от ДКК към предприятието, което трябва да ги обслужва. Това за мен е съчетание между некомпетентност и безстопанственост”, уточни министърът на икономиката.

Скандалът с язовирите у нас се разраства (ОБЗОР)

По думите му ДКК и „Автомагистрали” са създадени по един и същи начин като шапка, под която да не бъдат обявявани обществени поръчки. Според него на практика министерството няма контрол върху изразходването на средствата от компаниите.

Петков отказа да обяви имената на фирмите, в които според него има концентриран поток от средства за ремонти.

„Цените между различните язовири са много еднакви и над пазарните. Шефът на „Монтажи” - Тихомир Димитров, е дал всичките обекти на 6-7 компании. Над 82% от концентрацията на сключените договори е разпределена между тях. Не ги крием, а искаме да разберем какво точно са направили, за да не тръгнат те в един момент да съдят „Монтажи” и да кажат „Това е търговска тайна”, обясни икономическият министър.

„Моята цел е не да показвам кой какво е направил или не е. Целта ми е оттук нататък нещата да заработят добре", категоричен бе Кирил Петков.

Лъчезар Борисов: Обществото отново беше подведено за язовирите

Той разкри и дали ще смени управителя на „Монтажи”.

„В момента дори да искам да сменя Тихомир Димитров, не мога да го направя. Всичко трябва да мине през конкурс”, каза Петков.

Икономическият министър направи коментар и относно новия шеф на НАП.

„Познавам г-н Румен Спецов поне от 8 години. Нивото му на професионализъм беше огромно. Радвам се, че проверява неща, които досега не са проверявани”, заключи Петков.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новата и старата власт в спор за ремонт на водоем (ОБЗОР)