"Тя е племенница на Петко Петков", обави Тома Биков

Тома Биков и активисти на ГЕРБ с разкрития за новия шеф на митницата в Пловдив. 

„Днес не сме в ролята на разследващи журналисти, а на граждански активисти. Намираме се в Пловдив, пред митницата, където има много странни съвпадения. След записа, в който г-н Пламен Узунов получава торбичка от бившия шеф на столичната митница Петко Петков на 19 май, ден по-късно племенница на г-н Петков оглавява пловдивската митница”. Това заяви в живо включване на Facebook страницата на ГЕРБ Тома Биков. 

Биков: Фирмата на шефа на НАП се е занимавала с източване на ДДС

„Не казваме, че това не е случайност. Разбира се, може да е стечение на обстоятелствата, но ние сме длъжни да навържем тези факти. Защото пловдивската митница е едно от много важните места в инфраструктурата на държавното управление и събиране на средствата”, подчерта той.

От думите му стана ясно, че новият директор на митницата в Пловдив е Eвелина Харизанова. „Нейното назначение идва почти веднага, след като е назначен началник на всички митници в България, който пък е началник от времето на Пламен Орешарски”, допълни още Биков.

Подкрепа, но и атака за шефа на НАП

От Агенция "Митници" изпратиха до NOVA позиция, в която посочват, че "служителите във ведомството се назначават и повишават с оглед техните професионални и морални качества. Те следва да отговарят на законовите изисквания за заемане на съответната длъжност, като не е предвидено да уведомяват органа по назначаване за роднинските си връзки, освен в предвидените в ЗПКОНПИ и Закона за митниците случаи".

"Г-жа Евелина Харизанова е служител на Агенция „Митници“ с 28-годишен стаж без прекъсване – от 06.12.1993 г. до настоящия момент. До 2019 г. е заемала следните длъжности в структурата на Митница Пловдив: митнически инспектор, началник на митническо бюро, ръководител на направление и от 2003 г. до 2019 г. – началник на отдел.

От 07.01.2019 г. е държавен инспектор в Териториална дирекция Тракийска. На 17.05.2021 г. е преназначена на длъжност директор на териториална дирекция в Агенция „Митници“, Териториална дирекция Тракийска, със заповед на директора на Агенция „Митници“. Г-жа Евелина Харизанова е с безупречно кадрово досие", пишат още от Агенцията.