Преговорите между двамата в Женева приключиха

Владимир Путин и Джо Байдън са се договорили за връщане на посланиците на САЩ и Русия. Това стана ясно след срещата в Женева, която е първата помежду им. 

Двамата президенти разговаряха общо близо четири часа, отначало в тесен формат, а след кратка почивка - в разширен състав с делегации. Разговорите бяха във вила „Ла Гранж”.

Основните теми са били стратегическата стабилност, киберсигурност, регионалните конфликти, търговските отношения, човешки права, темата за Алексей Навални, предаде БТА.

Байдън и Путин си стиснаха ръцете (ВИДЕО+СНИМКИ)

Двете страни определиха разговорите като конструктивни и без никаква враждебност.

 

Видео: Ройтерс

„По много неща оценките ни се разминават. Но според мен, въпреки това и двете страни демонстрираха желание да се разберат една друга и да търсят пътища за сближаване на позициите. Разговорът беше много конструктивен", каза Путин.

„Тонът на цялата среща беше добър, положителен. Нямаше някакво напрежение. Изказахме различни мнения, не се съгласявахме, но не беше правено в някаква хиперболизирана напрегната атмосфера”, заяви на друга пресконференция американският президент Джо Байдън. 

Връщането на посланиците

Посланиците бяха извикани по-рано тази година в респективните им столици за консултации, припомнят агенциите. Първо Русия извика посланика си във Вашингтон Анатолий Антонов, след като Байдън сравни Путин с убиец. Американският посланик в Москва Джейк Съливан обяви месец по-късно, че се връща във Вашингтон за консултации, нещо, за което беше настоял Кремъл.

„Що се касае до връщането на посланиците на тяхната месторабота, в Москва съответно американският посланик и във Вашингтон съответно руският посланик, ние се договорихме, че този въпрос е решен", заяви Путин не пресконференцията след разговорите.

Ядрено оръжие, стратегическа стабилност, сътрудничество в Арктика

Владимир Путин заяви, че Вашингтон не трябва да се безпокои от руска милитаризация на Арктика. Той каза, че тези притеснения са неоснователни и допълни, че напротив двете страни трябва да си сътрудничат.

Руският държавен глава изтъкна, че особена отговорност за стратегическата стабилност в света се пада и на САЩ, и на Русия. „Ние сме двете най-големи ядрени държави: и по количество на боеприпасите, на бойните глави, и по количество на средствата за доставка, и по равнище, по качество на съвременните ядрени оръжия", изброи Путин и подчерта, че и двете страни осъзнават тази отговорност.

Руският президент обяви, че Москва и Вашингтон ще започнат обсъждания за възможни промени в наскоро продължения договор за контрол на въоръжаването Нов СТАРТ.

Киберсигурността

Путин заяви, че Русия е предоставила на САЩ изчерпателни сведения по въпроса за кибератаките. По думите му двамата с американския президент са се споразумели да започнат консултации по темата за киберсигурността.

Според Джо Байдън е в интерес и на САЩ, и на Русия да са сигурни, че в Иран не се развиват ядрени оръжия. „Въпросът е да вървим в сътрудничество, а не в конфликт”, каза Байдън.

Преди срещата между Байдън и Путин

Алексей Навални

Критикът на Кремъл Алексей Навални е знаел, че ще нарушава руските закони и ще бъде задържан при завръщането си в Русия през януари, но въпреки това решил да се върне, заяви Владимир Путин.

„Този човек знаеше, че нарушава действащия в Русия закон, той е бил длъжен да се явява за подпис като лице два пъти осъдено условно”, напомни Путин в отговор на американски журналист за осъдения Навални.

„Навални замина за лечение зад граница, а след като излезе от болницата, беше обявен за издирване. Знаейки за това, той се върна. Той съзнателно вървеше към това, да бъде задържан (в  Русия). Направи това, което искаше, така че за какво можем да говорим тук”, подчерта Путин.

„Непрекъснато повтарям – ние не извличаме правата си от правителството. Те са ни дадени по рождение. Точка. Това казах и на него. Затова повдигаме въпроса за Алексей Навални. Всички мъже и жени имаме еднакви права. Всички искаме да сме свободни”, каза пред журналисти Джо Байдън.

„Подигнах и въпроса за двамата американски граждани, които са в затворите. Повдигнах и въпроса за свободата на медиите”, заяви Байдън.  

Стана ясно още, че на срещата Байдън е засегнал темата за правата на човека.

Държавният глава на Русия каза, че е бил удовлетворен от обяснението на Байдън защо го е нарекъл „убиец” по-рано тази година.

Путин каза, че с Байдън са обсъдили украинската проблематика, макар и не много подробно, и, че американският президент е съгласен, че в основата на урегулирането в Източна Украйна трябва да са Минските споразумения.

Според Путин, по същество няма какво да се обсъжда относно възможно членство на Украйна в НАТО. Той обвини Киев в нарушение на споразумение за спиране на конфликта между украинските въоръжени сили и проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Русия не провежда военни учения до границата на САЩ, а американците точно сега вършат това, каза Путин. Той изтъкна, че Русия провежда учения на своя територия, както и САЩ провеждат много учения на своя територия. Русия обаче не прехвърля техника и личен състав към държавните граници на Съединените американски щати. За съжаление нашите американски партньори вършат това точно сега, каза Путин.

Източник: БТА