Какви са очакванията на двете страни?

В навечерието на насрочената за утре среща между Джо Байдън и Владимир Путин се засилват  мерките за сигурност в Женева.

Американският президент вече пристигна в швейцарския град, а около хотела, където е настанен, е създаден широк периметър за сигурност. Дългоочакваната среща между двамата лидери ще се проведе в историческата вила „Ла Гранж“, в парк на брега на женевското езеро. В интервю за американската телевизия Ен Би Си, откъси от което разпространи днес Кремъл, Владимир Путин заявява, че е отворен за диалог по редица въпроси. От своя страна, Джо Байдън определи Путин като достоен, умен и твърд противник.

САЩ и ЕС се връщат към нормалните отношения

„Имаме двустранни отношения, които се влошиха до най-ниската точка през последните години. И все пак има въпроси, за които е необходимо сверяване на часовниците на позициите, за да могат въпросите от взаимен интерес да бъдат решени ефективно в полза, както на Съединените щати, така и на Русия“, заяви руският президент.

„Президентът Байдън, разбира се, е коренно различен от Тръмп, защото е професионалист. Той е прекарал почти цялата си зряла възраст в политиката. Прави го от години“, допълва Путин.

Джо Байдън: Защитата на Европа е свещено задължение за САЩ

„Споделих с нашите съюзници това, което ще предам на президента Путин. А то е, че не търся конфликт с Русия, но ще отвърнем, ако Русия продължи своите вредни действия. И няма да се поколебаем да защитим трансатлантическия съюз или да отстояваме демократичните ценности“, категоричен бе Джо Байдън.

На утрешната си среща в Женева президентите на Русия и на Съединените щати Владимир Путин и Джо Байдън ще обсъдят стратегическата стабилност, борбата с коронавируса, Сирия, Украйна и ядрената сделка с Иран. Това съобщи за ТАСС помощникът на руския държавен глава Юрий Ушаков.

СРЕЩА НА ВЪРХА НА НАТО: Лидерите обсъждат предизвикателствата пред Алианса

Преговорите започват в 14 ч. българско време и в тях ще участват посланиците на двете страни Анатолий Антонов и Джон Съливан.

В руската делегация са включени министърът на външните работи Сергей Лавров, заместникът му Сергей Рябков, специалният представител на президента за Сирия Александър Лаврентиев, заместник-ръководителят на президентската администрация Дмитрий Козак, началникът на генералния щаб Валерий Герасимов, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков и самият Юрий Ушаков.

ДНИ ПРЕДИ СРЕЩАТА НА ВЪРХА: Путин с позитивни очаквания от разговора с Байдън

Ушаков допусна, че американската страна може да повдигне и въпроса за съдбата на опозиционера Алексей Навални.

По думите му съгласуването на дневния ред на срещата не е било никак лесно. Все още не е ясно дали ще бъдат подписани съвместни документи. Преговорите по въпроса продължават.