Срещата е първа след началото на пандемията и първа за Джо Байдън

Първа среща на върха на НАТО в Брюксел. И първо участие на американския президент Джо Байдън. Това е първата среща на съюзниците след началото пандемията. На последната среща на НАТО, САЩ настояваха партньорите да участват с повече пари в бюджета. Администрацията на Джо Байдън няма да е по-щедра, но пък ще успокои напрежението между партньорите.

СРЕЩА НА ВЪРХА НА НАТО: Лидерите ще поискат уверения за подкрепата на САЩ

Създаден като регионален отбранителен съюз срещу Русия преди 7 десетилетия, днес НАТО ще трябва да сложи в сметката и Китай, чиeто скоростно технологично развитие изправя Алианса пред нови предизвикателства. Ако Русия се счита все още за заплаха, то Китай вече се посочва като предизвикателство.

 

 

„Китай се приближава до нас. Виждаме ги в киберпространството. Виждаме Китай в Африка, в Арктика, но също така виждаме Китай да инвестира сериозно в нашата собствена критична инфраструктура и да се опитва да я контролира. Видяхме дискусията за производителя на 5G инфраструктура Huawei и това е причината програмата на НАТО до 2030 година да е толкова важна”, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Столтенберг: НАТО е готов да отговори на атаки в Космоса

„През последните няколко години нараства признанието, че имаме нови предизвикателства. Имаме и Русия, която не действа по начин, какъвто се надявахме. Същото важи и за Китай”, смята Байдън.

От формулирането на последния стратегически документ насам Русия анексира Крим, намеси се в избори, а неин партньор отклони самолет с политически противник.

 

 

„Хибридните предизвикателства стават все по-важни - кибератаките, особено от страна на Русия, кампаниите за дезинформация срещу много съюзници в НАТО”, подчерта германският канцлер Ангела Меркел.

НАТО ще адаптира стратегията си към новите предизвикателства.

„Днешната среща на върха е от особено значение за Алианса. Дори генералният секретар на НАТО я определя като повратна точка за нашия съюз, за нашата колективна сигурност. Проектите, които ще обсъдим днес, са залог за запазване на технологическото предимство на Алианса. Нещо повече –те са от огромно значение за развитие на отбранителната индустрия на България, на нашия научен потенциал, на частната инициатива и на стартъп екосистемите”, смята Румен Радев.

Румен Радев: Единството е основен фактор за сигурността

Днешната среща е първата, на която Северна Македония присъства като пълноправен съюзник.

 

 

„Това е голям успех, както за Северна Македония, така и за НАТО. Членството в НАТО беше осъществяване на нашата стратегическа цел, но освен това, с нашето членство Алиансът подобрява сигурността и стабилността на Западните Балкани”, каза Зоран Заев.

Срещата продължава и утре.

Репортер: Антоанета Николова