Срещата на върха на НАТО започна с едно дълго очаквано от европейците признание

След срещата на върха на Г-7 седемте най-развити икономики в Корнуол, европейската обиколка на американския президент Джо Байдън продължи днес в Брюксел за лидерската среща на НАТО.

Отношенията с Китай и Русия, изтеглянето от Афганистан, нова стратегия - това са само част от темите на едва еднодневната среща на върха.

Срещата на върха на НАТО започна с едно дълго очаквано от европейците признание.

„Възприемаме ангажимента за колективна отбрана, записан в член 5 на Северноатлантическия договор за свещено задължение“, заяви американският президент Джо Байдън преди разговорите с партньорите от Пакта, като посочи, че това "свещено задължение" за САЩ се отнася за Европа, Турция и Канада.

„Непрекъснато припомням на американците, че когато Америка беше нападната за първи път след Втората световна война, НАТО се притече на помощ. НАТО се притече на помощ! Те спазиха член 5-и. И сега искам цяла Европа да знае, че може да разчита на Съединените щати“, каза Байдън.

Признанието за възраждане на доверието между Америка и Европа идва след друго признание на съюзниците.

От китайските инвестиции в европейски пристанища и плановете за създаване на военни бази в Африка до съвместните военни учения с Русия - в НАТО вече са съгласни, че възходът на Пекин заслужава адекватен отговор.

Байдън призова  "по-добра координация" между членовете на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) относно Русия и Китай. И посочи двете страни като "нови предизвикателства", пред които е изправено НАТО и които станаха актуални "през последните няколко години".

„Китай не е наш противник, наш враг. Без Китай не можем да противодействаме на измененията на климата или да контролираме въоръжението. Но без съмнение Китай е икономическо, политическо и военно предизвикателство“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Очаквано, съюзниците за първи път определиха Китай като „системно предизвикателство“ и  риск за сигурността на западния алианс.

„Русия няма да ни раздели“, подчерта още Йенс Столтенберг.

А германският канцлер Ангела Меркел допълни:

„Все по-голямо значение имат хибридните заплахи и кибератаките, а по отношение на Русия трябва да допълня и дезинформационните кампании. Редица партньори в НАТО, не само Германия, са потърпевши“.

Източник: БНР