Стела Кириакиду се срещна със здравния министър Стойчо Кацаров

"Най-сигурният начин за свободен живот и движение е ваксинацията". Това каза еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду след среща с ресорния ни министър Стойчо Кацаров.

"Имахме изключително полезен разговор. Обменихме полезна информация за това какво прави ЕК и какво прави България. Тя пое много конкретни ангажименти да ни помогне в начина, по който да организираме по-добре нашата здравно-информационна кампания и да постигнем по-добри резултати във ваксинацията. Говорихме за създаването и на Национален антираков план, който сме стартирали с моя заместник", коментира Кацаров.

 

По думите му чрез новата информационна кампания властите у нас се надяват да променят нагласите на българите към ваксинацията.

Мобилният пункт за ваксиниране в София започна работа

Стела Кириакиду подчерта, че епидемиологичната обстановка в ЕС през последните девет седмици показва, че има намаляване на броя на заразените с COVID-19.

„Ускоряването на ваксинацията ни дава повод за оптимизъм. Но сега не е време за радост. Следим много внимателно ситуацията с различните варианти на коронавируса. Знаем, че ваксинираните са защитени. В България са налични и четирите одобрени в ЕС ваксини. Всички те са безопасни и ефективни. Ваксинацията спасява човешки животи. Намалява риска от хоспитализация и ни позволява да се завърнем към една нова нормалност. Позволява ни да пътуваме. Моето послание към всички български граждани е да се ваксинират”, призова Кириакиду.

Защо преболедували и ваксинирани не могат да получат COVID сертификат

В момента ваксинацията в държавите в ЕС показва, че около 50 на сто от европейците са получили първа доза. 

Германия въвежда дигитален паспорт за ваксинация

„България е една от първите държави, която започна да изгражда рамката за прилагане на сертификата за ваксинирани и преболедували”, заяви еврокомисарят.

„България е една от първите държави от ЕС, които посещавам. Проведох доста плодотворни разговори. Искам да благодаря за възможността да посетя мобилен център за имунизация, както и център за ваксинация в болница „Света Анна” и центъра за третиране на случаи с инсулт”, завърши Кириакиду.