Те са автори на реформата на съдебната карта

Членовете на съдийската колегия към Висшия съдебен съвет – Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова, са подали оставки днес, научи NOVA.

Политици, адвокати и съдии се обявиха против реформата на съдебната карта (ВИДЕО)

Двамата кадровици са автори на реформата на съдебната карта, която не беше приета единодушно от магистрати, адвокати, натариуси и политици.

 

 

Половината от районните съдилища в страната са заплашени от изчезване

Шекерджиев и Димитрова направиха и писмено обръщение към съдиите, публикувано на сайта на съвета. В него те посочват, че се надяват дебатът за промени в съдебната система да не спира.

 

 

"Надяваме се, че внесохме достатъчно "шум" вътре и извън системата, за да се осветят пределно ясно големите и малките проблеми на съдилищата, да бъде достатъчно добре фокусирана отговорността на властите и да не се получава изкривена интерпретация при решаването им занапред", посочват Димитрова и Шекерджиев.

 

 


Снимки: Булфото

Те добавят, че не отстъпват от становището си, че е време за категорични мерки, свързани с върховенството на правото и с ефективността, и ефикансността на съдилищата в България. Двамата съдии заявяват, че им се иска "след утихване на предизборните страсти, дебатът за промени да не спира".

"Ако цената на вниманието към истинските проблеми в съдилищата и на съдилищата са нашите оставки, подаваме ги с чувство на задоволство, но и на загриженост", добавят те.

Шекерджиев и Димитрова са избрани във ВСС от квотата на съдиите.