Според него те ще бъдат напълно защитени, ако ваксинацията продължи с този темп

„През последния месец значителен брой възрастни хора са се ваксинирали. От началото на годината до началото на май малко над 400 000 души над 60 години са получили първа доза от ваксината, за следващия месец са се ваксинирали още толкова. Значи около 800 000 са получили доза от ваксината. Ако продължаваме в същите темпове, може би след около 2 месеца тази най-критична част от населението ще бъде защитена, което ще ни позволи да не прилагаме чак толкова строги мерки”, заяви в ефира на „Събуди се” служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

Над 10 000 са активните случаи на коронавирус в страната

Според него ваксинирането е най-сигурният начин да отпаднат мерките и категорично отрече обвиненията срещу него, че е против имунизацията. Здравният министър е на мнение, че недостигът на ваксини, скандалите около една от тях и липсата на здравна информационна кампания са довели до негативното отношение към ваксинацията в страната.

"Тази създадена психологическа нагласа е много трудно да бъде преодоляна. Сега полагаме усилия да организираме здравна информационна кампания. Получаваме подкрепа от ЕС, от СЗО, включително и от медиите, за да убедим колкото се може повече хора, че ефективният начин да се предпазим не е дистанцията или маски, а ваксината. Сега имаме повече информация за ваксините, отколкото в началото на годината, когато страховете може би са били основателни. Но днес виждаме, че над 2 млн. души са ваксинирани”, каза още д-р Кацаров.

Здравният еврокомисар към българите: Най-сигурният начин за свободен живот е ваксинацията

Той сподели, че в момента се и дискутира въвеждането на стимули за ваксинация, но не е привърженик  на подобна идея.

„Експертите очакват нов пик на коронавируса през есента. Аз не мога да го обещая, нито да обещая, че няма да има нов пик. Може да има още и през лятото. Нещото, което ми липсва, е оценка на това колко души са се срещали с вируса. За съжаление не е направено нищо такова до този момент”, обясни Кацаров.

Здравният министър ще представи проучване от частна компания, което да даде първоначална представа за това. Д-р Кацаров е провел разговори с частни софтуерни компании, с които да се проведе мащабно проучване. Целта е да се съберат данни за срещата на населението с вируса.

Какво трябва да знаем за индийския вариант на COVID-19

„В момента се разработва механизъм както по отношение на мерките, така и по отношение на влизащите в страната граждани. Искам всичко да бъде прозрачно, да има видими правила, за да няма изненадващи заповеди, среднощни пресконференции. Предварително да бъде ясно при какви показатели какво ще се случва. Това ще стане в кратки срокове”, обясни д-р Кацаров.

Относно констатирания в страната делта щам на коронавируса, д-р Кацаров е на мнение, че това е огромен риск. Притеснила го късната реакция на здравните власти – пробата от мъжа е взета на 5 април, резултатите й станах ясни в средата на юни. Според него причината за това е липсата на процедура, която ще бъде въведена от другата седмица със заповед. За случилото се здравният министър обвини проф. Костадин Ангелов и проф. Тодор Кантарджиев.

Има риск от нова COVID вълна през есента

„Напълно е възможно този вариант вече да се разпространява. Той вече е изолиран в голяма част на страните в ЕС. Ние не сме изолиран остров, няма да е изненадващо, ако открием нови проби. Най-ефективният начин да се предпазим е да се ваксинираме. Ако не искаме нищо да се затваря, просто трябва да се ваксинираме.”, посочи той.

Д-р Кацаров е поискал аналитични доклади, свързан с PCR изследвания, тестване, ваксинация за последната година. Не е открил нито един.

„Ако не сме наясно къде сме сгрешили през тази година, рискуваме да повторим същите грешки при следващата вълна или при следващ вирус”, смята здравният министър.

Кацаров обяви, че не възнамерява да прави кадрови промени където и да било. Той коментира и случаите с болниците "Лозенец" и "Александровска".

 

 

 „Двете болници, за които се заговори през последните няколко седмици, са проблеми, които аз съм получил, а не съм предизвикал. В единия случай много преди да стана министър са се случили тези неща. Във втория случай проблемът също е привнесен. В двата случая аз съм принуден да взема решение, дори съм принуден от политически лидери. Проблемът е поставен на това политическо ниво. Единственото решение, което аз мога да взема като принципал на тези лечебни заведения, е, ако съмненията за извършените нарушения се потвърдят, да сменя управителните им органи, което съм и направил“, каза той.

Стойчо Кацаров коментира и пенсионирането на проф. Тодор Кантарджиев, като посочи, че ордени се дават за изключителни заслуги, а не вижда нищо такова. Професорът е номиниран за орден "Стара планина".

„Орден според мен трябва да се дава за някакви изключителни заслуги към страната. Аз не виждам нищо изключително в това да пенсионираш един държавен служител. Изключителните заслуги за управлението на кризата, това е последното нещо, което се случи в нашата страна. Той беше част от предизборния щаб. Те стояха най-близо до Бойко Борисов и го съветваха през цялото време. Единственото изключително нещо, което се случи по време на управление на кризата, е изключителната смъртност, която регистрирахме", заяви Кацаров.

По думите му много от ваксините, чиито срок на годност изтича август/ септември, е възможно да бъдат дарени или продадени.

„Става въпрос за ваксини, чиито срок на годност изтича в края на август, в края на септември. Има достатъчно време тези ваксини да бъдат поставени. Има възможност част от тях да дарим на съседни държави. Много настоятелни молби имаме от няколко държави – Северна Македония, Косово, Босна и Херцеговина, Молдова. Ние полагаме усилия да получим съответните съгласия от Европейската комисия и производителите на тези ваксини, така че да бъдат дарени или продадени на тези държави“, допълни той.  

Целия разговор гледайте във видеото.