Има обаче вероятност в следващите дни България да влезе в зелената зона

Рискът от нова COVID вълна през есента продължава да съществува. Това заяви служебният министър на здравеопазването д-Р Стойчо Кацаров по време на отчета на правителството. Междувременно обаче заради спада на заразените напоследък има вероятност в следващите дни България да влезе в зелената зона според критериите на Европейската комисия.

Стефан Янев: При встъпването си в длъжност заварихме хаос (ВИДЕО)

Недоброто състояние на здравната система и лошото управление на кризата са причина за резултатите от пандемията, според служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

„Страната ни беше последна по брой тестове, първа по смъртност, последна по ваксинация”, подчерта той.

Затова променили логистиката за снабдяване с ваксини. Така за месец над 400 хиляди души над 60 години са имунизирани. Въпреки спада на заразени с коронавирус в последните седмици, опасността от нова вълна през есента продължава да съществува.

„Евентуалната трета вълна през есента може да се случи, защото не достатъчен брой хора са ваксинирани, но и заради това, че здравната система, и без да има COVID-19, се нуждае от промяна”, смята д-р Кацаров.

Проф. Витанов: Ако 70% от българите се ваксинират, защитата ще е 3 пъти по-силна

Вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев обеща да продължи помощта от 50 лева за пенсионерите. И се похвали с падналата безработица.

„Безработицата в страната продължава да намалява на годишна база намалението е с над 37%, нивото е около 5,4%. Това е добър знак, че българската икономика плавно се възстановява”, смята министърът.

Вицепремиерът Атанас Пеканов заяви, че Планът за възстановяване не е предаден все още и има забавяне:

„Първо - политическото решение на нашите предшественици да не го подават, както и някои технически неизправности, които бяха оставени да решим”, обясни той. Но страната ни няма да загуби средствата, които чакаме от Европа.

Здравните власти подготвят план за още облекчения

„Важно е да кажем, че парите за България не са застрашени, те ще дойдат в рамките на тази година”, каза още Пеканов.

Служебният министър на финансите Асен Василев заяви, че в системата се е сблъскал с липса на контрол при възлагане и изпълнение на обществени поръчки. А по отношение помощите в кризата -  ведомството е успяло да организира извънбюджетен ресурс от порядъка на 2,5 млрд лева, с който да се надградят мерките, подпомагащи бизнеса. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК