Кабинетът с отчет за свършеното до момента

Служебният кабинет даде отчет за свършеното от встъпването му в длъжност досега.

По нормалната демократична практика се дава един толеранс от около 100 дни. Но този комфорт служебното правителство го няма, защото животът му е около 100 дни”, заяви служебният премиер Стефан Янев. 

По думите му това, което е заварил, когато заел поста, било "хаос".

„За съжаление, колкото повече навлизаме в дълбочина, намираме нещо повече от хаос. По-скоро един системен безпорядък и липса на правила. Тази практика е част от негативната констатация, която правим”, посочи Янев.

По думите му силата на гражданите е, че те определят дневния ред. "Колкото по-бързо го разберем, толкова по-добре. В този смисъл служебното правителство демонстрира кураж да представи пред вас реалистичната картина. Куражът се състои в това, че реалистичната картина показва нещо, което можем да наричаме корупция, маскирана в законосъобразна форма. Принципите, от които се водим, са прозрачност и отчетност. Няма да толерираме друг подход", категоричен беше премиерът. 

Министърът на транспорта: Ще подменям хора, когато не си изпълняват задълженията

По отношение на основната задача на правителството – подготовката на парламентарните избори, той подчерта, че кабинетът влиза в своята роля. "Най-важното е да предоставим възможността ЦИК да вземе информирано решение по отношение на въпросите, които касаят нейната дейност - осигуряването на машини, тяхното обслужване и безпроблемно протичане на изборния процес. Предполагаме, че в рамките на законовия срок ще имаме не само решение, но и доставка на всички 1500 машини, необходими за вота", заяви Янев. 

"Имаме задължение и ангажимент към хората – да покажем нов стил на управление, който трябва да им помогне да преодолеят усещането за безнадеждност, беззаконие, безнаказаност. Надяваме се, че този тип на поведение ще бъде продължен от партиите, които ще влязат в новия парламент", изрази надежда премиерът. 

Служебният кабинет отправи нови обвинения за лошо управление

"Основната цел на Министерството на труда и социалната политика е да работи с грижа и мисъл за гражданите на България. Министерският съвет прие решение за удължаване на добавката от 50 лв. към пенсиите на всички български пенсионери. Скоро предстои правителството да приеме решение за увеличение на пенсии, така че те да бъдат осъвременени при онези, при които е необходимо. Продължаваме с мисъл и за уязвимите групи от българското общество – тези, чиито доход е под линията на бедност", заяви вицепремиерът и министър на социалната политика Гълъб Донев.

"Работим и по това да запазим бизнеса и заетостта. Безработицата в страната продължава да намалява. Към днешна дата на годишна база намалението е с над 37%, а безработицата у нас в момента е около 5,4%. Това е добър знак, че българската икономика плавно се възстановява", каза още той. 

„Важно е да кажем, че парите за България по Плана за възстановяване и устойчивост не са застрашени. Те ще дойдат в рамките на тази година и ще бъдат 13% префинансиране от момента, в който планът бъде одобрен. Причините той да не е предаден и да има малко забавяне са две. Първата е политическото решение на нашите предшественици да не го предават и техническите неизправности, които открихме по него. Втората е желанието ни да го подобрим, защото това е важен ресурс за нас”, коментира вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Пеканов за подслушването на политици: Подобни властови подходи са неприемливи

„Всички знаем, че задачата на служебното правителство е да осигури провеждането на честни избори, така че всеки глас да бъде отчетен коректно, а не така, както някой иска да го манипулира”, каза вътрешният министър Бойко Рашков.

„За голямо съжаление, на всички е известно, че и на предишни избори има констатирани случаи на купуване на гласове. За това уродливо явление МВР няма вина. Ако има отделни случаи, в които някои служители са опитвали да съдействат на определена политическа партия – това са инциденти. Имаме информация в тази посока. Ще вземем необходимите мерки. За една част от извършените кадрови промени причините са и тези”, каза още той.

„Всички знаете, че Антикорупционният фонд изготви и предостави за ползване анализ, който е много интересен. Той ясно и точно посочи с цифри къде е наблюдаван такъв вот. На първо място е Бургас, след това са Кърджали, Благоевград, Стара Загора и др. На предходните избори преди 4 април са осъществени няколко разследвания за покупко-продажба на гласове. Забелязал съм, че не са разкрити престъпления от представители на управляващата партия. Имаме няколко дела за покупко-продажба на гласове от други партии”, посочи вътрешният министър. И допълни: „Казвам ви и нещо любопитно, което може би е свързано с тези случаи. В една служба от МВР, в която е извършена внимателна проверка, са открити лозунги на политическа партия ГЕРБ. Там се установи, че на техните клавиатури, на компютърните конфигурации, те нямат думите „ГЕРБ”, „ДПС” или „Б.Б”. Съмнявам се дали подобна служба би работила законно и коректно срещу политическите престъпления, свързани с изборите”.

Петков: От 400 язовира в ремонт само 10 са завършени

"В Министерството на икономика разделихме дейностите на два вида – по прозрачност и за икономически растеж. Първото нещо, което направихме, беше да осветлим, че ББР е раздала 946 милиона лева на 8 фирми и 1,8 милиарда лева на други 20 фирми. След това сложихме нов Устав на банката, определелящ максимален размер на заема от 5 млн. лева, така че да не се дават по 100 млн. кредити от банка, която трябва да подпомага малкия и среден бизнес", заяви министърът на икономиката Кирил Петков.

По думите му следващата стъпка за прозрачност е била да се създадат комисии в Държавната консолидационна компания и в Българската агенция за експертно застраховане. "В Държавната консолидационна компания 630 милиона са били похарчени за 10 завършени язовира. Първите три проверки показаха, че тези водоеми още не са в експлоатация. Издал съм още вчера заповед всички завършени съоръжения да влязат в експлоатация веднага”, подчерта министърът.

Маските падат на редица обществени места

„Опасявам се, че безспорно COVID-19 е проблемът, който усложнява работата не само на здравния министър, а и на цялот правителство. Лошите резултати, които отчитаме в борбата с пандемията се дължат на две причини - недоброто състояние на здравната ни система като цяло  и лошото управление на кризата”. Това посочи здравният министър Стойчо Кацаров.

„Най-важното нещо, което направихме още първия ден, е да променим логистиката за снабдяване с ваксини – най-вече за личните лекари. Дадохме приоритет и на ваксинацията на възрастните хора. Добрата новина от имунизацията, която продължава да е на незадоволителни нива, е че над 400 хиляди възрастни хора са се ваксинирали”, заяви министърът.  

По думите му страната ни е сред първите в Европа, които са успели да въведат новите COVID сертификати. „Така нашите сънародници няма да вадят и дублират документи. Въпреки че крайният срок е първи юли ние успяхме вече да го въведем”, подчерта Кацаров.

Янаки Стоилов: Редица сигнали от България са постъпили в Европейската прокуратура

„Това, което заварихме още първия ден, и то не беше изненада за никой от колегите във финансовия сектор, е че мерките бяха бюджетирани до края на март. Актуализация на бюджета не беше направена. Нашата първа задача беше да изготвим в спешен порядък план сметка за изборите, за което имахме само един ден. Успяхме да продължим част от мерките и да осигурим извънреден ресурс в размер на около 2,5 млрд. лева, за да успеем да запазим мерките, насочени към най-уязвимата част от населението”. Това заяви министъра на финансите Асен Василев.

По думите му е имало огромна липса на контрол – не само във финансовото ведомство, но и в други министерства.