Тепърва ще стават ясни тези, които заслужават по-голямо внимание, каза правосъдният министър

„Редица сигнали от България са постъпили в Европейската прокуратура. Тепърва може би ще стават ясни тези, които заслужават по-голямо внимание". Това заяви в студиото на "Здравей, България" служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов след срещата с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в София.

„Това, което тя очаква, е да има сътрудничество както с Прокуратурата, така и с други органи у нас, включително и с такива от системата на МВР. Според мен това е правилно, защото колкото по-задълбочено е това сътрудничество, толкова по-добре”, каза още той.

Кьовеши: Без независими прокурори няма независима съдебна система (ВИДЕО)

„Посещението на европейския главен прокурор беше изцяло работно. Темите, които обсъдихме, не са обхващали въпроси извън проблематиката, засягаща нейната дейност. Най-важният резултат от тази визита беше, че ще стартира бързо попълването на останалите места - 6 от 10, на българските европрокурори", коментира Стоилов.

„Добре е, че се засегнаха и някои други теми, които се отнасят до правната система на България. Например за специализираното правосъдие, което става ясно, че е повече политически, отколкото юридически въпрос. Това е в компетенцията на българските власти", каза още той.

По думите му констатация на Кьовеши е, че специализираното правосъдие е излишно и дали ще го има, зависи повече от предложението на министъра на правосъдието, на правителството и на парламента.

„Тя изрично заяви, че се преследват определени престъпления. Няма списък от хора, които трябва да понесат отговорност, но трябва да се знае, че е необходимо да има проверки и разследване по най-високите етажи на властта и те трябва да приключват бързо и с ясен резултат", посочи Стоилов.

Кьовеши се срещна с Висшия съдебен съвет

На въпрос дали е противоконституционно у нас да се прави допълнителен списък, свързан с изготвения от САЩ за санкциите по закона „Магнитски”, той коментира: „Този въпрос има две страни – фактическа и юридическа. Фактическата опира до това кои са тези фирми и каква е тяхната дейност. Вторият въпрос е юридически – всякакви подобни мерки трябва да са съвместими с българския правен ред и тук трябва да се прилага законът срещу прането на пари и да се приспособява нашето законодателство, защото няма директно действие”.

Според Стоилов в случая има и още един голям проблем. „Наблюдаваме, че освен по национален и международен път, се формира и нещо като глобално право, което излиза от тези рамки и не покрива всички стандарти, известни досега”, посочи служебният министър на правосъдието.

Обсъждат преструктурирането на съдилищата в страната

Запитан за информация относно клипа, за който се говореше, че показва сексуално насилие над бизнесмен в затвора, той коментира: „Изпратих сигнала до главният прокурор, въпреки че той вероятно е разполагал с него. Назначих и проверка в местата за лишаване за свобода. Оттам не излизат никакви допълнителни данни, но се установиха други подобни нарушения, така че по тях ще има съответстващи действия”.

„Оттук нататък нашето внимание е съсредоточено върху това да се извърши проверка на по-големите обществени поръчки в затворите”, допълни Янаки Стоилов.

Целия разговор гледайте във видеото.