Йордан Рогачев коментира разследване на NOVA, в което е замесено и неговото име

„Срещу мен няма доказателства. Това, което съм знаел, съм го споделил пред разследващите органи”, заяви в ефира на „Здравей, България” отстраненият шеф на полицията в Пловдив Йордан Рогачев. 

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Говорят жертвите на полицейски произвол в Пловдив (ЧАСТ I)

Името му беше споменато в разследването на Тина Ивайлова „Тъмната страна на пагона”. В него се казва, че в извън работно време, с личния си автомобил, той посещава склад за марихуана. Придружава го негов подчинен - Самуил Хаджиев. Рогачев и началникът на Трето РУ отстраняват поставения секретен пост преди да посетят мястото. Хаджиев беше задържан заедно с още шестима служители на реда.

„Дал съм информация пред следовател от компетентната прокуратура и не мога да изнеса данни от разследването”, отговори лаконично Рогачев.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Говорят жертвите на полицейски произвол в Пловдив (ЧАСТ II)

„Това е разследване на един журналист, който не разполага с данни. Моят клиент се обърна към този журналист с молба да му предоставят данни, които потвърждават изнесеното в материалите. В последния репортаж името на Рогачев вече го нямаше”, каза адвокатът на Рогачев – Валери Пейчев.

 

 

Той отказа да коментира разследването, посъветва и клиента си да не го прави. В сряда стана ясно, че Рогачев временно е отстранен от длъжност. Със заповед на вътрешния министър Бойко Рашков срещу него е започнало дисциплинарно производство.

Отстраниха от длъжност шефа на пловдивската полиция

В ефира на NOVA Пейчев посочи, че в заповедта за отстраняване на директора се съдържа и информация от АПИ за движението на автомобила му. Подобни данни се изискват, само когато се води разследване по досъдебно производство.

Според Рогачев в производството се споменавало, че се придвижва със служебен автомобил, дори когато не ходи на работа.

Отстраненият началник на полицията е в отпуск за отглеждане на дете, разрешен от главният секретар на МВР.