Регионалният министър Виолета Комитова извършва инспекция на магистралата

84 милиона лева са били преведени авансово на фирма за доставка на материали за АМ „Хемус” за след четири години. Това разкри регионалният министър Виолета Комитова при инспекция на проектирано трасе в Ловешко. Стигна се и до задочна размяна на реплики между регионалния министър и „Автомагистрали”.

Виолета Комитова отиде на инспекция край село Крушуна. Там трябва да се изгради пътен възел за бъдещата магистрала „Хемус”. Оказа се, че все още няма издадено строително разрешително, но има преведена голяма сума пари на фирма, която трябва да осигури материали за изграждането на трасето. Договорът е за 97 милиона.

МРРБ си връща средства, платени авансово от "Автомагистрали"

„Договорът на фирмата е за 53 месеца. Предварително се знае, че оттук нататък 4 години и половина ще правим нещо, но още не сме го започнали. Нямаме проектна готовност, не знаем кога ще имаме разрешение за строеж, предполагаме, че ще е някога във времето”, заяви Комитова пред журналисти.

Министър Комитова откри нарушения по трасе от АМ „Хемус“

Тя каза, че предстои среща с всички фирми, които са получили авансово плащане. Комитова обясни, че магистрала „Хемус” остава приоритет, но ще има още проверки.

В отговор на въпрос от медии дали ще бъде спазен вече обявеният срок на завършване на цялата магистрала „Хемус“ – 2024 г., Виолета Комитова каза, че иска строежът да се случи, защото той е на целия български народ. Спазването на срока е възможно при мобилизация на работата и на всички фирми, с които „Автомагистрали“ ЕАД е сключила договори и е платила към тях авансово милиони.

Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Апостол Минчев информира, че за участъци 4, 5 и 6 от магистралата има изготвени разширени идейни проекти, които са почти равносилни на технически проект. За следващите участъци – 7, 8 и 9, които са преди Търговище, в момента се извършва проектиране. Идейните проекти се очаква да бъдат приети около началото на следващата година.

„След Велико Търново е в ход изготвяне на проектите до Боаза. Сега се правят, а срокът им изтича в края на тази година. Тоест, в края на тази година и началото на другата би трябвало да имаме разширен идеен проект на цялото трасе”, каза Минчев.

Комитова каза, че отново ще настоява за смяна на „Автомагистрали”. Тя ще работи с това ръководство на дружеството, докато смяната не се реализира. Министърът подчерта, че това не пречи на изпълнението на проекта за изграждане на магистрала „Хемус“. Арх. Комитова бе категорична, че МРРБ няма да спира нито един строеж.

„В рамките на час съда прецени, че моето искане е несъстоятелно. Намери се един любезен съдия и прецени,ч е г-н Беличев е много ценен за нашето търговско дружество. Съжалявам много, но моята логика е друга”, заяви Комитова.

"Автомагистрали": 79 млн. лв. са спестени от авансови плащания за "Хемус"

Последва и реакция на „Автомагистрали”. В свое писмо от дружеството заявяват, че благодарение на авансовите плащания и фиксираните цени на материалите били спестени 79 милиона лева на държавата.