Ще се заплаща само извършена строително-монтажна работа, безпристрастно спрямо реалните резултати на строителите

МРРБ е предприело действия по обезпечаване връщането на средствата, които са платени авансово от държавната фирма "Автомагистрали" за строителство на пътни отсечки. Това става ясно от отговора на министър Виолета Комитова до изпълнителния директор на фирмата Стоян Беличев, който отказа да освободи длъжността до вписването на нов борд и директор в Търговския регистър.

В отворени писма освободеният изпълнителен директор Стоян Беличев предупреждава, че забраната за извършване на каквито и да е плащания ще доведе до блокиране на търговската дейност на дружеството:

"Спирането на плащанията ще доведе до невъзможност за изпълнение на сключените от "Автомагистрали" ЕАД договори, вкл. и тези по обществени поръчки, по които договори дружеството има задължението да извършва текущ ремонт и поддържане на автомагистралите".

Министър Комитова откри нарушения по трасе от АМ „Хемус“

Според Беличев дружеството ще бъде в невъзможност за плаща в срок за дейности, предмет на договорни отношения, а просрочването ще доведе до санкции и заплащане на огромни по размер неустойки.

От своя страна министър Виолета Комитова припомня проверката с резултат, че екипът на държавната компания е извършил плащания към частни фирми в размер на 1 млрд. и 800 хиляди лв. без защита на държавния интерес за построяването на магистрала "Хемус".

МРРБ разкри незаконен строеж на АМ "Хемус" (СНИМКИ)

Действията на ведомството са съобразно изискванията на търговското законодателство и ще бъде изискано пълно обезпечаване на предплатените суми. Ще се заплаща само извършена строително-монтажна работа, безпристрастно спрямо реалните резултати на строителите, пише в отговора си министър Комитова.

Източник: БНР