Така при инцидент системите за безопасност няма да сработят максимално

Повече от половината детски столчета за кола са частично или изцяло неправилно монтирани в автомобилите, показват проучвания в различни държави. В случай на инцидент това означава, че системите за безопасност няма да сработят максимално и животът и здравето на детето са застрашени. Данните се потвърждават и от статистиката в България - повечето деца, пострадали тежко при пътен инцидент, са били пътници в автомобил, според данни на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата”.

Столче с монтаж обратно на движението е 5 пъти по-безопасно от такова с монтаж по посока на движението. Затова и общата препоръка е била децата да се возят максимално дълго в подобен стол, защото така и сигурността им е много по-голяма.

СЪС СТОЛЧЕ В КОЛАТА: 90% от родителите не знаят как да предпазят децата си

Всеки десети родител признава, че се е случвало детето му да пътува необезопасено в колата (в скута на възрастен или седнало само на седалката). Това са данни от проведено национално допитване. Затова ДАБДП и фондация „Деца на борда” организираха двудневно обучение за бъдещи и настоящи родители. „Изследвания дори показват, че е най-вероятно да попаднете в инцидент в рамките на 40 км от дома си. Оправдания „само за малко" или „отивам до магазина" не са причина да рискувате живота на детето си", бе подчертано на обучението.

Какви са задължителните правила за безопасност на пътя?

Експертите на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата” акцентират и на няколко съвета към възрастните. Даден е пример, че дори обезопасено в най-доброто столче, детето може да пострада при инцидент, ако в купето на автомобила има необезопасен багаж. Също така, възрастен без колан при катастрофа може да нанесе тежки травми на останалите пътници в автомобила. Акцент е поставен и на разсейването, което е сред водещите причини за настъпване на инциденти в световен мащаб. „Дори 3 секунди отклонено внимание са достатъчни да попаднем в пътнотранспортно произшествие. Затова, когато шофирате, се концентрирайте максимално. Ако детето Ви има нужда от нещо, първо спрете автомобила и тогава му обърнете нужното внимание", подчертават обучителите.

Източник: БТА