Жителите на селото се оплакват от манган във водата

Ще се търси нов източник за водоснабдяване на село Брестовица. Това стана ясно на среща днес на министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова със зам.-областния управител на Пловдив Иванка Петкова, кмета на община Родопи Павел Михайлов, председателя и заместник-председателя на гражданско сдружение „Живот за Брестовица“ Любомир Томов и Емануела Михайлова и ВиК експерти.

На срещата бе обсъден отново проблемът с качеството на питейната вода в Брестовица, породен от високото съдържание на манган в нея, съобщиха от МРРБ.

Представен бе анализ и доклад за качеството на водата, изготвени от екип от научни специалисти от БАН, Минно-геоложкия университет и ВиК експерти, които доказват недвусмислено, че причина за наличието на манган в нея е мини ВЕЦ – „Кадиево“.

ВАП възложи на две министерства да проверят качеството на водата в Брестовица

От министерството е инициирана сериозна проверка на ВЕЦ-а, освен това министър Комитова преди дни изпрати спешно запитване до Министерството на околната среда и водите дали този ВЕЦ има ОВОС.

Участниците в срещата набелязаха конкретни мерки и действия за справяне с проблема, като на първо място поставиха проучването на ново място за водоизточник.

Вече има набелязан терен, където по възлагане от община Родопи ще бъде направен хидрогеоложки доклад за установяване наличието на вода и доказване на нейния качествен и количествен дебит, стана ясно по време на разговора.

Жителите на Брестовица на протест заради манган във водата

Следващата конкретна стъпка, която ще бъде предприета, е след приключване на проучването и в зависимост от резултатите от него, да се изготви нов проект за ВиК система за водоснабдяване на Брестовица от новия водоизточник.

Министър Комитова беше категорична, че МРРБ ще съдейства с всички възможни начини за устойчиво решение на проблема, така че жителите на селото да пият чиста вода. Зам.-областният управител г-жа Петкова показа и бутилка, пълна с почти черна вода, която тече от чешмите на хората в Брестовица.

В срещата участваха също заместник-министрите на регионалното развитие и благоустройството Валентина Върбева и Захари Христов и представители на политическото ръководство на министерството.