Оказа се, че новите кладенци, от които селото черпи питейна вода, не решиха проблема

Ново напрежение в село Брестовица заради наднорменото съдържание на манган в питейната вода. Жителите на селото днес отново излизат на протест, този път - пред областната управа в Пловдив.

Оказа се, че новите кладенци, от които селото черпи питейна вода, не решиха проблема с мангана, а изграждането на нов водопровод е в задънена улица.

Областният управител на Пловдив обяви, че ВиК дружеството е погазило закона с избрания строител като е заобиколило процедурите за обществените поръчки.

„Водата отново ни е манганова, повярвайте ни. То си личи по кожата ти след като се измиеш, по косата ти, по дрехите. Прословутата притча за това как сега от този водоносен слой водата щяла да издържи от три до пет години се срина. Уредите също се съсипват от мръсната вода, а токовите удари ги довършват. В кой век живеем? Къде сме? Какво се случва?”, пита Емануела Караманова.

Катя, която се грижи за трима болни роднини, твърди че от 10 дни Брестовица е изправена и пред нов проблем. Водата спира в горните краища на селото и чешмите пресъхват за цели дни. Жената е гневна, че плаща за некачествена вода.

 

 

„Излиза, че си плащаме за отрова. Даваме между 35 и 50 лева вода. Но плащам като питейна вода, която аз не пия”, казва тя.

Колко е наднорменото количество манган в питейната вода в селото не знаят, защото по думите им местните ВиК и РЗИ отказали да им предоставят данни от последните лабораторни изследвания. Затова в подписка над 1000 души в Брестовица поискаха оставки на служителите на ведомствата.

Все пак от дружеството признаха, че манган в питейната вода има. Той обаче е от тръбите на старата водопреносна мрежа, която е изградена преди 60 години.

„Вторичното замърсяване е от самата мрежа, която вече е наслоила манганови образувания. При отстраняване на аварии или друга намеса се получава т. нар. вторично замърсяване”, обясни главен инженер Антон Гълъбов от ВиК-Пловдив.

Областният управител на града съобщи за NOVA, че още през април местното ВиК дружество е получило отказ от Надзорния съвет на „Български ВиК холдинг“ да получи заем от 25 млн. лв., с който да изгради новия водопровод на Брестовица. Един от мотивите, посочени в писмото до областния управител е, че дружеството е сключило договорите с избраните предварително изпълнители без одобрението на холдинга. Липсва информация за начина и критериите, по които е извършен подборът на изпълнителите.

Повече по темата гледайте във видеото.