Разпитани са свидетели, извършени са претърсвания и изземвания

Софийската градска прокуратура привлече в качеството на обвиняем Мариан Цонев - кмет на община Гурково в област Стара Загора, за предлагане и даване на имотна облага на хора с цел да ги склони да гласуват за опредена политическа партия и кандидат.

Извършени са множество действия по разследването – разпити на свидетели, включително над 10 души пред съдия, претърсвания и изземвания в населени места в област Стара Загора. Намерени и иззети са парични средства в размер на 10 000 лева и списък с имена.

Продължават претърсванията и арестите срещу търговията с вот (ОБЗОР)

По време на разпитите свидетелите са разказали, че обвиняемият ги събирал и им давал по 50 лева, за да гласуват за конкретна политическа партия и кандидат. Над 20 души са потвърдили, че са получили сумата по време на масово раздаване на пари в махалата. Било им обещавано и разрешаване на проблеми с регулация на имоти и изграждане на водопроводна мрежа. Отправяни били и заплахи към тях.

Материалите по досъдебното производство са изпратени в СГП по компетентност от Териториалното отделение в Казанлък при Районната прокуратура – Стара Загора.

Разследването се извършва от екипи на наблюдаващи прокурори и следователи със съдействието на структурите на ДАНС за региона, съобщават още от Апелативната прокуратура.

По-късно през деня вътрешният министър Бойко Рашков потвърди за ареста на кмета. И допълни, че освен него, задържан е и синът му.

Репортер: Георги Манев