Има задържани

Нови арести по схемата дърва срещу глас в Кърджалийско. Трима души са задържани в град Кирково. Съмненията отново са, че са раздавани дърва срещу обещанието да се гласува за определена партия. В Момчилград беше първият арест за търговия с вот преди няколко дни. Именно той стана повод и за скандала между вътрешния министър и Цвета Караянчева.  Арестуваният тогава 71-годишен Шукри Халит беше оневинен, че е карал служители да раздават дърва срещу обещание за гласуване. Самият той обаче е бил пенсиониран месец по-рано. Новите арести от днес в Кирково  са на тамошния шеф на Горското, бизнесмен и активист на партия. В продължение на часове Горското в Кирково е било под полицейска блокада.

Трима задържани за търговия с гласове в Кърджалийско

„Директорът на Държавното горско стопанство и бизнесменът, който се занимавал с дърводобив са задържани. Има и още един, който е активист на ГЕРБ. Тримата са  задържани - считано от днес”, заяви Бойко Рашков - министър на вътрешните работи.

„Тримата в момента са с полицейско задържане за 24 часа. Има досъдебно производство, всичко е докладвано на съответната компетентна прокуратура и текат процесуално-следствени действия”, подчерта Станимир Станев - директор ГДНП.

Два автомобила са иззети от полицията по разследването. В Кирково обаче днес темата е табу. Акцията идва три дни след тази в Момчилград, където беше първият случай на обявена от МВР схема „дърва срещу глас”. В ареста беше отведен бивш началник на местното лесничейство, обвинен, че принуждавал служители да дават дърва срещу обещание за гласуване. Той обаче е бил пенсиониран месец по-рано.

Задържаха кмет на община и сина му за купуване на гласове

„Аз какво общи имам с дървата в настоящия момент, след като не съм на служба вече 1 месец и нещо”, попита Шукри Халит - бивш началник на лесничейство в Момчилград.

Дори и преди това обаче, твърди бившият началник, подобна схема не можела да се приложи. Според Халит обвиненията към него идват от бившите негови служители, срещу които според него е оказан натиск.

Кметът на град Гурково също е задържан и му е повдигнато обвинение за купуване на гласове. Софийската градска прокуратура обяви, че е събран достатъчно доказателствен материал по схема за търговия с вот.

Акция на полицията във Великотърновско

Вписване на лица от друг регион с адресна регистрация в общината за гласуване на избори, свидетелски показания с конкретни данни за предоставяне на пари за гласуване за определена политическа партия. Това са част от доказателствените материали за организиране на купен вот в Гурково. По информация на NOVA днес кметът е бил привикан в следствието да даде показания.

По данни на прокуратурата има много свидетелски показания за даване на пари за гласуване за на предстоящите избори за определена партия. Жители на квартал „Лозенец” в Гурково, считат, че спирането на водопровода към квартала е част от натиска срещу тях. Признават, че е незаконен, както и къщите им. Потвърдиха, че кметът на Гурково им е предлагал пари за изборите. Заявиха и, че се страхуват.

Прокуратурата отказа да образува досъдебно производство за търговия с гласове в Кюстендил

„Предлагал ни е. Лично кметът ни предложи и ни даде пари. По 50 лева”, твърди жена от града.

„Да. Заплашва ни да гласуваме за него”, посочи и мъж от населеното място.

Опитахме да се свържем с кмета на Гурково. Не го открихме в дома му. Не отговаряше и на телефона си.

Прокуратурата е извършила редица разпити  на свидетели, включително над 10 лица пред съдия. Намерени и иззети са парични средства в размер на 10 000 лева и списък с имена.

Разследването се извършва от екипи на наблюдаващи прокурори и следователи със съдействието на структурите на ДАНС за региона. По информация на NOVA освен кметът Мариан Цонев е задържан и неговият син. Обвинени са в организация за купуване на гласове.

Освободиха задържания кмет на Бата

Междувременно освободиха задържания по подозрение за купуване на гласове кмет на село Бата Георги Георгиев.  Другият задържан при вчерашната акция на полицията  - общинският съветник Пламен Огнянов е бил освободен още снощи.

Пред журналисти кметът на село Бата заяви, че срещу него нямало повдигнато обвинение. Категоричен е, че са му били нарушени правата и затова ще търси справедливост по съдебен ред.

Арестуваха кмета на поморийско село (ВИДЕО+СНИМКИ)

 „Нищо не намериха вкъщи. Направиха протокол. Намериха един списък, по който преди 2 години правих сватба на дъщеря си и имаше списък с имената на сватбарите  и на приятели. Както и схема на масите, на които са разположени. И те в първия момент се хванаха: „А, ето къде е списъкът”. Отидохме в кметството. В моята стая, в стаята на секретарката  - всеки един документ беше прегледан, нищо не намериха. Вкараха ме в ареста, 23 часа ме държаха, никой за нищо не ме попита”, твърди Георги Георгиев- кмет на село Бата.

Репортери: Димитър Иванов, Георги Манев