Първият суборбитален полет с непрофесионален екипаж на "Ню Шепард" ще започне от пустинните равнини в Западен Тексас

Американският милиардер Джеф Безос и тримата души от екипажа му тренират твърдо кацане днес, като подготовка за първия полет до началото на космоса с апарата "Ню Шепард" на компанията "Блу ориджин", предаде Ройтерс.

18-годишен астронавт се отправя в Kосмоса с Джеф Безос (СНИМКИ)

Първият суборбитален полет с непрофесионален екипаж на "Ню Шепард" ще започне от пустинните равнини в Западен Тексас. Това ще е важен тест за 18,3-метровия апарат, който е напълно автоматизиран. Успехът е много важен за привличането на клиенти за космически туризъм.

Компанията на Джеф Безос получи лиценз за полети на хора до Космоса

В 11-минутното пътешествие ще участва най-възрастният човек, желаещ да лети в космоса - 82-годишната Уоли Фънк, и най-младият - 18-годишният бъдещ студент по физика Оливър Дамен. Той е първият клиент на "Блу ориджин", платил за космическия си полет. С основателя на "Блу ориджин" Джеф Безос ще лети и брат му Марк Безос.

СТАРТ НА КОСМИЧЕСКИЯ ТУРИЗЪМ: Корабът на Ричард Брансън с първи полет (СНИМКИ+ВИДЕО)

Автономният суборбитален апарат "Ню Шепард" е комбинация от ракета и капсула. Той ще излети от площадка в Западен Тексас, САЩ, на 20 юли. Това ще е първата непилотирана космическа мисия с цивилен екипаж. На полета няма да има професионални астронавти или пилоти.

Тренировъчната програма на "Блу ориджин" се състои от лекции по безопасност, симулация на космически полет, информация за ракетата и начина й на работа, инструкции за реенето в кабината при липса на гравитация.

Безос, Брансън и Мъск: Кой ще спечели надпреварата в космическия туризъм?

Апаратът "Ню Шепард" е наречен на астронавта Алън Шепард, който през 1961 г. стана първият американец, участвал в суборбитален полет. Апаратът няма да навлезе на орбита, а ще се издигне на 100 км над Земята, след което капсулата ще се върне с парашут.

Апаратът на "Върджин галактик" достигна 86 км височина. НАСА нарича астронавт всеки, който е летял на височина над 80 км. 

Източник: БТА