Брюксел видя проблем в липсата на контрол над обвинител номер 1

Брюксел видя проблем в липсата на контрол над главния прокурор в България. Това е записано в Годишния доклад на Европейската комисия по механизма за Върховенството на закона.

Днешният доклад по Върховенството на закона е продължение на съществуващия от десетилетие мониторингов механизъм, контролиращ корупцията и съдебната реформа върху България и Румъния. Комисията разкритикува липсата на солидни резултати в страната ни и окончателни присъди за корупция на високо ниво. Без да споменава конкретни имена ЕК припозна в главния прокурор и липсата на контрол над действията му за съществен проблем за съдебната система.

Прокуратурата: Докладът на ЕК за България е реалистичен

ЕК обявява прекомерната власт на фигурата на главния прокурор за системен недостатък на българската съдебна власт, докато борбата с корупцията още не водела до резултати.

„Комбинацията от огромните правомощия на главния прокурор и позицията му във ВСС „води до значително влияние в прокуратурата, във ВСС и в цялата съдебна система”, пише в документа. Посочва се, че новият Закон за отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор и заместниците му е обявен за противоконституционен. Това оставя тези въпроси без отговор. А комбинацията от правомощия на генералния прокурор заедно с позицията му във Висшия съдебен съвет водела до значително влияние в прокуратурата.

Комисията се безпокои и от „Липсата на съдебен контрол срещу решение на прокурор да не започне разследване”.

„Днешният доклад е инструмент по Механизма за опазване на Върховенството на закона, който цели да предотврати или накаже неспазването му”, заяви  Вера Йоурова, заместник-председател на Европейската комисия.

„Ако имаме съмнения или сигнал за намеса в съдебната система, ще предприемем веднага сериозни мерки. Най-малкото с наказателна процедура”, заяви Дидие Рейндерс, европейски комисар по правосъдие.

В доклада Комисията отбелязва санкциите по „Магнитски” само под черта, а говорител на Комисията уточни, че те са тема за външната, а не вътрешната политика.

Представители на ЕС припомнят, че докладът е само инструмент за Механизма по върховенството на закона, с който комисията обвързва европейските фондове с правова държава.

А малко след публикуване на доклада, от прокуратурата излязоха с официална позиция, но върху други части от документа. Те отчитат като удовлетворяваща оценката на Брюксел за засилена дейност по разследването в България. Това потвърждавало приноса на Специализираната и Апелативната прокуратура. А констатацията, че окончателните присъди по нашумели дела остават ниски, от прокуратурата приемат като предизвикателство.

Информация: Антоанета Николова

Целият доклад: