На много места в страната температурите надхвърлиха 40 градуса

Температурите надхвърлиха 40 градуса днес на много места в страната.  В Югозападна България беше особено горещо. А на ГКПП „Кулата” се образува поредната голяма опашка за влизане в Гърция.  В горещото време най-рисково е внезапното покачване в температурата на двигателя. Често шофьорите неглижират охладителната течност, като или забравят да я проверяват, или използват течност с лошо качество, а в други случаи вместо антифриз доливат чиста вода. 

Какво ще е времето през уикенда

 „И двигателят буквално прегрява за една минута. Прегрее ли един двигател, общо взето го очаква един много скъп ремонт, а по някой път не е възможно да се ремонтира, буквално трябва да се подмени. Попадайки в задръстване, много често - например в тапите на магистралите, виждате коли отстрани, избутани в аварийната лента с отворени капаци, съответно когато стане проблем, тогава изведнъж хората се сещат, че има нещо, което се нарича охладителна система”, заяви Александър Бъчваров, собственик на автосервиз.

От 13 до 43 градуса през август

За охладителната система почти винаги забравя и Виктор, който в горещия следобед пътува за Банско.  „Досега не е загрявала. Антифризът не го проверявам, но течност за спирачки проверявам. Масло, течност за спирачки, гуми, основните неща”, споделя Виктор.

„Задължително трябва да се гледа срокът на гумите, ако има напукано, ако гумите не са в добро състояние - те трябва да се подменят, колкото и скъпо да е това, защото от това ви зависи животът”, категоричен е Бъчваров.

Оранжеви кодове и опасни жеги в петък и през уикенда

Освен на автомобилния двигател, горещото време може да влияе зле и на човешкия организъм. Особено когато липсва традиционната нощна прохлада. В Сандански например тази нощ минималната температура е била цели 23 градуса. В жегата плажовете в града са с посетители още преди 9 часа.

Особено горещо е и времето в съседна Гърция. През нощта температурата в южната ни съседка остава около 30 градуса, а през деня още в ранния следобед превишава 40 градуса.