От Роскосмос обявиха, че експлоатацията на руския сегмент на МКС след 2024 г. ще е рисково

НАСА смята, че от инженерна гледна точка е възможно поддържането на работата на Международната космическа станция поне до 2028 г. и вероятно дори след това, съобщи пред ТАСС Стефани Ширхолц от НАСА.

Как 10-годишно дете затрудни с въпрос опитни астронавти от НАСА

Преди това от Роскосмос обявиха, че на проведено на 31 юли заседание "съветът на главните конструктори, разгледал текущото състояние на руския сегмент на МКС, посочва, че във връзка с остаряването на значителна част от оборудването на станцията, експлоатацията на руския сегмент на МКС след 2024 г. ще създаде допълнителни рискове". Затова се предлага да се създаде руски пилотиран космически комплекс на ниска околоземна орбита - Руска орбитална служебна станция, се посочва още в съобщението.

„Ало, Космос! Говори България!”: Ученици задаваха въпроси на астронавтите от МКС (ВИДЕО+СНИМКИ)

Ширхолц коментира, че в НАСА смятат, че ще могат да поддържат работата на станцията и след 2024 г., минимум до 2028 г., а вероятно и след това. "Продължаваме да обновяваме техническия анализ на срока на действие на станцията", каза тя.

Руският модул "Пирс" падна в Тихия океан

През април руският вицепремиер Юрий Борисов каза, че Русия може да започне работа по създаването на собствена орбитална станция. На руската ракетно-космическа компания "Енергия" бе възложено да подготви първия базов модул на бъдещата станция до 2025 г.

Корабът "Дракон" успешно се скачи с друг модул на МКС (ВИДЕО)