За първите шест месеца хазната отчита повече приходи от планираните

Служебният министър-председател Стефан Янев и служебният министър на финансите Асен Василев призоваха депутатите да се заемат с актуализацията на бюджета.

За първите шест месеца хазната отчита повече приходи от планираните. Очакванията на кабинета са, до края на годината те да се увеличат с още 2 милиарда над заложените. „Това се дължи на по-добрата икономическа ситуация и от части на по-добрата събираемост”, заяви Асен Василев.

Янев: Това, което наблюдаваме, води до неустойчивост и непредвидимост

Държавата обаче вече е похарчила двойно повече средства за справяне с COVID-19. Възможностите за преструктуриране на разходите са изчерпани, смята Василев. „Тези пари ги има. Те са събрани и ще бъдат събрани до края на годината, но без санкция на парламента ние нямаме възможност да ги насочим по тези пера и те да отидат при хората, които наистина имат нужда”, каза още той.      

Пари за здраве все пак могат да се набавят от така наречения „буфер”, но това за сметка на заплатите на полицаи и служители на социалното министерство. Дори и с харчене на буфера обаче,  бюджетът може да издържи до края на октомври, подчерта Василев.

„Пари за избори ще има. Парите за бизнес по 60/40 няма да има. Може би ще има възможност да се продължат 50-те лева за септември, за октомври не е ясно”, посочи той.

Затова и премиерът, и финансовият министър се обърнаха с призив към народните представители.

„За да избегнем социално напрежение през есента е желателно народните представители да имат предвид тези, които са ги изпратили в парламента”, заяви Стенаф Янев.

„Умоляваме парламента да сформира бюджетна комисия и да започне разглеждането на актуализация на бюджета”, посочи Асен Василев.

Асен Василев: Приходната част в бюджета се движи изключително добре

В парламента обаче се чуха разнопосочни мнения за това как да бъде актуализиран бюджета.

„Фокусирането върху ниските доходи и ниските пенсии от страна на служебния кабинет  е правилна политика”, смята Владислав Панев от ПП „Демократична България”.

„Актуализацията, предложена от служебния кабинет, в частта за пенсиите е капан. Няма как от 300 лв. пенсията да стане 340 лв., защото това означава 10 лв. по-малко от сега получаваните”, заяви Мария Капон - „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

„Да коментираме цифри в чувал, както се изразиха някои колеги, не можем да направим и не смеем да твърдим, че ще бъдем отговорни при разписването на такъв празен чек на втори служебен кабинет на президента Радев“, посочи Александър Иванов от ГЕРБ.

Досега в парламента още не е избрана бюджетна комисия.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК