Планът е бил основният му приоритет, обясни вицепремиерът

Вицепремиерът Атанас Пеканов отговаря на живо на въпроси във Facebook. Той обясни, че при встъпването му в длъжност основният приоритет е бил Планът за възстановяване и устойчивост.

„Веднага започнахме доста интензивна работа по него, за да можем в кратък срок да направим подобрения, да публикуваме ревизираната версия и да стигнем до обществено обсъждане, което тече в момента. За да се случи всичко това, тече един сложен и комплексен процес за координация между министерствата”, обясни Пеканов.

 

 

За да се случат две от най-големите реформи - преходът към зелена енергия и върховенството на закона, трябва съгласие от политическите партии в настоящия парламент, коментира Пеканов „Заложихме една нова стъпка, която да повиши отчетността на главния прокурор. Тук е много сложно да заложим стъпки от служебното правителство. Липсата на парламент може да застраши и Плана. Това е важно да се казва. Задали сме реформи в този План, които трябва да се случат. Някои от тях трябва да започнат да се случват в края на тази година”, каза той.

Не трябва европейските средства, които са за сближаване, да подпомагат дивергенцията в страната - да се фокусират в един регион, посочи още Пеканов.  

„В Националния план за възстановяване и устойчивост имаше такъв елемент. Специално за София бяха отделени 560 млн. лева. Да, може би, от 12,6 млрд. лева те не изглеждат толкова много, но всъщност са много, защото това е единственият град, за който имаше отделени специално такива средства за два проекта. Другите програми са за цялата страна”, коментира вицепремиерът.

Пеканов обясни защо са намалени средствата за София в Плана за възстановяване

„Ние намалихме един от тях, имахме желание да намалим и другия, но след силна и доста разгорещена дискусия с госпожа Фандъкова, която каза, че няма възможност да финансира своя собствен проект за метрото, той остана. Но другият проект беше намален с 200 млн. лева”, каза Пеканов.

 

 

Трябва да правим дори обратното. Да преразпределяме към остатъка от страната, особено в Северна България, заяви вицепремиерът. Той отбеляза, че кратките срокове за работа по последната версия на плана не са позволи да бъдат анализирани нуждите на отделните градове - в транспорта или други сфери, защото това би забавило подготовката му.

„Смятам, че именно в тази посока трябва да вървим и такива са индикациите, които получавам от ЕК”, допълни той, като уточни, че е било посочено, че по Оперативна програма „Транспорт” не може да се развива само метрото в София, но и транспортът и в другите градове.

Пеканов: Все още не е ясно точно колко пари ще получим по Плана за възстановяване

„Няма да е редно в последните дни на служебния кабинет да изпратим Националния план за възстановяване и устойчивост, защото такава е индикацията от европейските институции. Моментът на изпращането на плана зависи от политическата ситуация”, каза още Пеканов.

„Бяхме критикувани за отпадането на проекта за „Напоителни системи", според мен некоректно, защото проектът не беше допустим, но се опитахме да увеличим средства за сектор "Земеделие" и го направихме - с още 170 млн. лева за последните две седмици”, каза още вицепремиерът.

Той допълни, че сега се прави анализ на това как най-ефективно да се използват тези средства.
И изтъкна, че по темата е имало дискусия с Министерството на правосъдието и с НПО.

Рубриката за отговаряне на въпроси на живо стартира в края на юли. До момента в нея вече се включиха министърът на икономиката Кирил Петков и министърът на културата Велислав Минеков. Целта е да се даде гласност на темите и проблемите, които вълнуват хората в най-голяма степен.