Португалия е извадена от тази категория, но в нея остават градовете Лисабон и Алгарве

Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) ще проведе спешно заседание в петък във връзка със ситуацията в Афганистан, съобщават Франс прес и Ройтерс, позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

Генералният секретар Йенс Столтенберг ще бъде председател на спешната среща на посланиците на НАТО, която трябва да започне в 16.00 часа българко време.

ОФАНЗИВАТА НА ТАЛИБАНИТЕ: Падна и град Кандахар, десетки хиляди бягат от войната

На срещата ще се обсъди бързо влошаващото се положение със сигурността в Афганистан и ще се координират националните мерки за намаляване на персонала на посолствата в Кабул, тъй като талибаните получават контрол над все повече градовете в страната вследствие на изтеглянето на американските войски, каза през Ройтерс неназован източник по сигурността.

Западният алианс прекрати военните операции в Афганистан след почти две десетилетия и изтегли повечето свои войски от страната, но все още служи като форум за координиране на националните мерки в азиатската държава.

Тръмп: Байдън е отговорен за настъплението на талибаните

Междувременно, според непотвърдени информации, талибанските сили са напреднали към покрайнините на Кабул, на около 50 км от афганистанската столица.

В отговор на напредъка на талибаните Пентагонът заяви в четвъртък, че ще изпрати допълнително около 3000 американски войници в Афганистан в рамките на 48 часа, за да помогне за евакуацията на служители на посолството на САЩ.

Източник: БНР