Разговарял съм лично с талибански лидери, които знаят, че това, което правят днес, нямаше да се допусне, казва той

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви днес, че приемникът му Джо Байдън е отговорен за военните успехи на талибаните в Афганистан, предаде Франс прес.

"Ако сега бях президент, изтеглянето ни от Афганистан щеше да е обвързано с условия. Това щеше да е едно много по-различно и по-успешно изтегляне и талибаните знаят това по-добре от всеки друг. Разговарял съм лично с талибански лидери, които знаят, че това, което правят днес, нямаше да се допусне", ако аз бях президент, изтъкна Тръмп.

Тръмп, който загуби на президентски избори през ноември миналата година, не уточни какви мерки конкретно би предприел, за да спре настъплението на талибаните, ако беше на власт, отбелязва АФП. По време на неговото управление - на 29 февруари миналата година - САЩ поеха задължението да изтеглят силите си от Афганистан до 1 май тази година.

Тръмп: Бях прав за лабораторния произход на коронавируса

В замяна талибаните се ангажираха да започнат мирни преговори с афганистанското правителство, да се въздържат от атаки срещу американските военни и американските интереси в Афганистан, и да прекъснат всякакви връзки с Ал Каида. След сключването на това споразумение, правителството на Тръмп намали значително американското военно присъствие в Афганистан и пое ангажимент да спази крайния срок за пълно изтегляне - 1 май.

При встъпването в длъжност на новия американски президент Джо Байдън на 20 януари тази година в Афганистан имаше само 2500 американски военнослужещи и 16 000 души помощен цивилен персона. Байдън първоначално спря изтеглянето, докато анализира ситуацията, а през април потвърди пълното изтегляне на американците. За краен срок отначало бе определена датата 11 септември, но после тя беше променена на 31 август.

Тръмп подава жалба срещу Facebook, Twitter и Google

Талибаните превзеха днес град Газни, който е от стратегическо значение и се намира на 150 км югозападно от Кабул. Те превзеха за няколко дни по-голямата част от Северен Афганистан и са вече опасно близо до афганистанската столица.

Източник: БТА