ООН предупреди, че ситуацията излиза извън контрол и има опустошителни последствия за цивилните граждани

Първите американски военни пристигнаха в Афганистан, за да подпомогнат евакуацията на дипломатическите служители и гражданите си.

В петък талибаните са успели да превземат столицата на провинция Логар, само на 80 километра от Кабул. ООН предупреди, че ситуацията излиза извън контрол и има опустошителни последствия за цивилните граждани. До момента повече от 250 хиляди души са избягали от домовете си заради офанзивата на талибаните.

НАТО свиква извънредна среща заради ситуацията в Афганистан

По време на управлението им през 90-те години, жените бяха принудени да се забулват изцяло, образованието беше забранено за момичета над 10-годишна възраст, а бруталните публични екзекуции бяха често явление.

 

 

ОФАНЗИВАТА НА ТАЛИБАНИТЕ: Падна и град Кандахар, десетки хиляди бягат от войната

„Кабул в момента не е под непосредствена заплаха. Ако погледнете обаче това, което талибаните правят, може да видите, че те се опитват да изолират Кабул. За това, което искат да направят, ако постигнат тази изолация, могат само те да кажат. Приемаме ситуацията сериозно и това е една от причините да предислоцираме тези части, местим ги в Кабул, за да помогнат при определената мисия, защото знаем, че времето е ценно”, заяви Джон Кърби - говорител на Пентагона.