Това съобщиха от Софийската районна прокуратура

Четирима служители на Министерството на вътрешните работи са обвинени от прокуратурата за причиняване на телесни повреди по време на протеста от 10 юли миналата година. 

Прокуратурата взе боя под колоните на МС под специален надзор

„Софийска районна прокуратура наблюдава досъдебно производство за извършено престъпление - причиняване на телесни повреди от полицейски служители при изпълнение на тяхна служба”, заяви Невена Зартова – районен прокурор на София.

По делото били разпитани свидетели, изготвени били и експертизи.

СЛЕД КАДРИТЕ С ПОЛИЦЕЙСКО НАСИЛИЕ: Буря от реакции, искат отговорност и наказания

На въпрос колко време може да продължи едно такова разследване, за да стигне до съд, Зартова отговори: „Събирането на доказателства продължава и към момента. Това зависи от преценката на наблюдаващия прокурор. Тогава, когато се съберат достатъчно доказателства, ще бъде внесен и обвинителен акт”.

Бившите вътрешни министри с коментар за кадрите от протестите

Два дни, след като кадрите бяха показани в парламента, коментар направиха и двамата бивши вътрешни министри, сега депутати от ГЕРБ. В социалните мрежи Младен Маринов написа, че не е укривал данни за престъпление, а е разпоредил разследване. Той призова за обективно разследване и по делата за нападения над униформени. В подобен тон звучи и постът на Христо Терзийски. Той твърди, че по случая има наказани освен редови полицаи и ръководители.

Ако делото за полицейско насилие бъде внесено в съда, обвинените служители на МВР могат да получат до три години затвор.

Показаха кадри от камери зад колоните на МС от протестите миналото лято (ВИДЕО+СНИМКИ)